Четири партии регистрираха АБВ в ЦИК

АБВ

АБВ (Алтернатива за Българско Възраждане) подаде документи в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Румен Петков, представител на инициативния комитет на Национална гражданска инициатива АБВ и лидерите на коалиционните партньори-политическо движение „Социалдемократи“, политическа партия „Обединена социалдемокрация“, Българска партия „Либерали“ и „Обединен блок на труда“ –  български лейбъристи, заедно внесоха 5201 подписа за регистрация на коалиция АБВ. Всички събрани подписи към момента надхвърлят 25000.

„С регистрацията на листата на АБВ даваме възможност истински експерти и професионалисти да работят за националния интерес в Европейския парламент. Получихме широка гражданска подкрепа и ще я използваме, за да осигурим за страната ни истинска политика и държавност, необременени от корупцията и задкулисието “, коментира Румен Петков, представител на инициативния комитет на АБВ – Алтернатива за българско възраждане.

В състава на листата на АБВ са включени силни личности и професионалисти, които имат експертния потенциал и мотивацията да защитават България в Европа. Голяма част от хората не са се занимавали с политика до момента, а 1/3 от тях са представители на академичните среди. Повече от половината са на възраст до 35 години, но със завиден опит в своята сфера. Водач на листата е Ивайло Калфин, най-добрият български евродепутат, бил е заместник министър-председател и министър на външните работи на Р България (2005-2009). На второ място е генералът от резерва Михо Михов, военен, командващ Военновъздушните сили и началник на Генералния щаб на Българската армия (1992-2002). На трето място е Константин Проданов, финансист и икономист, работил в най-реномираните международни инвестиционни банки в Япония. В листата след това се нареждат икономистът Нина Найденова, кметът на Перник Росица Янакиева, доктор Драгош Методиев – специалист по гръдна и коремна хирургия, Ивета Станкова-Пенкова – общински съветник в град Монтана, Минко Ангелов – инженер, Николай Томов – мениджър от туристическия бизнеси, Цветан Антов – треньор и президент на баскетболен клуб.

Силни кандидатури също са и тези на представителите на академичната общност като проф. Андрей Андреев, професор по обща, висша и приложна геодезия в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”; доц. Миглена Темелкова, преподавател във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“; доц. Георги Вълчев, историк и културолог, преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски” във Философски факултет и доц. Апостол Апостолов, еколог и преподавател в университет „Проф. д-р Асен Златаров”, Бургас.

АБВ провежда и специална политика, насочена към младите хора и в листата присъстват активни и високо образовани млади експерти като Ангел Ризов, адвокат в Софийска Адвокатска Колегия; Ивайло Русчев, икономист, мениджър стратегическо планиране в голяма българска компания; д-р Георги Петров, лекар.

Това са хората, които могат да отстояват българските интереси в Европа, заяви Румен Петков, цитиран от пресцентъра на формацията.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене