Орфей се е разхождал в каньона на водопадите

 

 Родопите

Родопите винаги из­ненадват с красота и тайнственост. Днеш­ните и древните селища тук сякаш винаги таят нещо, което останалият свят не трябва да узнава. Така е било доскоро и с Каньона на водопадите. Намира се съвсем близо до Смолян, но едва преди няколко го­дини до него е направена екопътека и става част от туристическите пътеводите­ли. Това е място за всички, които търсят спокойствие и хармония извън забързано­то ежедневие.

 Една стара легенда разказва, че преди мно­го векове тук бил домът на блестящите дракони. Те се грижели слънцето да изгрява навреме, за да могат хората да сеят и отглеждат храната си. Блестящите дракони под­държали луната на небе­то, за да огрява нощта и да разгонва страховете на местните.

Летящите същества били четири – двама мъж­ки и две женски. От сър­цето на Родопа планина те излитали и обикаляли цялата земя, следейки зорко да има мир и обич. Помагали на хората да се справят със сушата, като „докарвали” дъждове от небето и не позволявали никога да има суша. Ог­нените им езици сгрявали небето през зимата. Така хората живели щастливи и доволни, помагайки си един на друг под крилата на блестящите дракони.

Но един ден огромен черен дракон се появил изневиделица и опожарил за секунди няколко села в планината. После запо­чнал да поглъща овъглените хорски и животински трупове.

Връхлетели върху него и четирите блестящи дракона и дълго го гонили в небето. От битката им хвърчали светкавици и гръмотевици, които отек­вали чак до морето. Чер­ният дракон бил прогонен, но страхът от него останал да владее над Родопа пла­нина. Скоро след това в един хубав слънчев ден небето над опожарените села причерняло. Оцеле­лите погледнали нагоре и съгледали безброй черни дракони. Мигом те запо­чнали да бълват огън и да палят наред в Родопите. Блестящите дракони не успели да се пребо­рят с армията от тъмни свои събратя и загинали. Телата им бързо падали от небето и с все сила удряли планината. Така се образувал каньонът с множество водопади, ко­ито според местните хора са сълзите на драконите.

Тъмнината захлупила света за много години напред. Дотогава, докато слънцето все пак успяло да изпепели черните дракони и да проникне с лъчите си над Земята. Животът се възродил, но древната сила на блестящите дра­кони останала скрита в пещери, реки и водопа­ди. Само Орфей със своята арфа открехвал вратите на тайнствата и лекувал мал­ки и големи с тях. Заставал на върха на най-високия водопад в каньона. И кога­то засвирел и запявал, при него се стичали животни и птици, които го слушали в захлас.

 46  искрящи води се спускат в бездната

Каньонт на водопадите

 46 водопада има в техния каньон в Родопите. Най-горната й точка е наоколо 1800 метра надморска височина. По-внушителните по своя размер водопади са 5-6. Когато слизате отгоре, първият голям водопад е Родопка„Родопката”. Водата на водопада е издълбала дупка в скалата и от там идва името му. След него планинската вода се стича надолу и все едно, че пропада в казани. Така се наричат и следващите водопади – „Казаните”.

По-нагоре по каньона водата преминава през „Сърцето”Сърцето. А поредни, но не и по красота са „Каскадите”, където струите падат по скалите , наподобяващи малки тераски. Завършек на тази феерия от планински ручеи и скали е най-големият водопад от каньона Орфей„Орфей” с височина над 68 метра. След него водата се разделя на няколко поточета, наподобяващи струните на арфата на Орфей.Началото на екопътеката е по пътя Смолянски езера – село Стойките в местността Арнаутското на около 6 километра от Смолян. Екопътеката минава покрай река Герзовска, където са изградени множество дървени мостчета, позволяващи на туристите лесно да преминават. Има разнообразни скални блокове, наречени от местните хора  редените камъни. На няколко места покрай пътеката са направени места за отдих. А вековният бук е с диаметър над 4,20 метра. Екоптеката е уникална, защото минава през резервата „Сосковчето”, разкривайки природните феномени и биологичното разнообразие на защитената територия. Вървейки по пътеката, можете да видите как се препича върху някоя скала дива коза. Естествените обитатели на резервата Сосковчето„Сосковчето” са още мечката глухарът, сърната, както и много специфични растителни видове.

Силвия Драгомирова

Източник: Уикенд

     

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене