Нова бизнес мания обхвана Пиринско! Обещават тлъсти печалби за 2 г.

Продажба на инвестиционен проект е най-новата мания в страната, която прави опит да пробие пазара в Пиринско от разложкото село Годлево.
Отскоро на пазара е проектът за Godlevo Chalets, който е за изграждане на вилно селище с общо 8 планински вили, тип “Chalet”, проектирани в алпийски стил. Парцелът е в регулация и е с площ от 3245 кв.м. Разположен е на висок хълм в края на разложкото село, на 14 км от най-големия ски курорт в България – Банско.
В затворения комплекс са проектирани 2 типа еднофамилни вили – на 2 и 3 нива, а всяка от вилите е разположена на самостоятелен парцел, свързани с вътрешни алеи. Проектът е изцяло готов на работно ниво, с всички архитектурни планове и съпътстващи специални части, а авторите му – софиянците Михаил Чобанов и Никола Стоянов, предлагат съдействие за разрешителното за строеж. Готови са срещу допълнително заплащане да проектират и още видове планински вили според изискванията на клиента.
Проектантите са направили и сметки колко би струвало на инвеститора да купи плановете им и да построи вилите. Стойността на земята, архитектурните планове и строителните проекти се продават срещу солидната сума от 75 000 евро. Оттук нагоре следва още разрешение за строеж – около 3000 евро. Себестойността на строителството и довършителните работи на вилното селище “до ключ” с инфраструктура и ограда са сметнати на 700 000 евро. За други разходи по време на строителството и реализацията на проекта като административни такси и др. са планирани още 20 000 евро. Възнаграждението за посредника по продажбите на отделните къщи е сериозно перо – около 50 000 евро, данъците пък са около 20 000 евро.
Според проектантите 8-те вили могат да бъдат построени за около 18 месеца, а през следващите 2 г. всичките 8 вили могат да бъдат продадени срещу 1 080 000 евро. Оптимистичната сума е калкулирана на база средна продажна на къщата от 120 000-150 000 евро. Така, изчислили са проектантите, за 2 г. инвеститорът може да реализира нетна печалба от 212 000 евро.
Практиката обаче показва, че често сметките не излизат.
В съседно Банско пък търси купувач друг инвестиционен проект – за малка ваканционна сграда от 20 апартамента, на 7 минути от първата станция на кабинковия лифт. Тук стойността на земята и 3-измерната визуализация са сметнати на 150 000 евро, вертикалната планировка и външните връзки са 20 000 евро, възнаграждението за посредника по продажбите на обособените имоти е доста по-ниско – само 14 700 евро, а като цяло необходимите средства за влагане от инвеститора са калкулирани на 300 000 евро.
Според автора на проекта общият приход от реализацията му ще бъде 698 500 евро, което предполага, че за 1 г. инвеститорът трябва да спечели 159 800 евро, при това в песимистичния вариант заради „настоящите трудни условия на пазара и кризата“.
Оптимистично или песимистично, и двете инвестиции са доста зарибяващи, друг е въпросът, че в Разлог и Банско процесът вече върви наопаки – масово се продават хотели, апартаментни комплекси, къщи и заведения, и то обявени за продан от собствениците им, не от съдебни изпълнители.
В момента на пазара е апарткомплексът „Четирилистна детелина“ в гр. Банско. Фирмата, която е негов собственик, е готова всячески да съдейства на потенциалния купувач, включително и като му помогне за одобрение за ипотечен кредит, застраховка на движимо и недвижимо имущество, застраховка живот, медицинско и автомобилно застраховане, строителни и ремонтни дейности, обзавеждане, юридически и счетоводни услуги и др.
Собственикът на английски пъб в Банско също продава хитовото заведението и марката заедно с цялото оборудване и сертификати. Твърди, че още на втората година от отварянето му заведението започнало да му носи печалба, имало постоянна клиентела и потенциал за нарастването й, и т.н., но в момента заведението е под ключ, а обявата му за продан е разпратена по доста агенции с уговорката, че ако някой прояви интерес и даде капаро, тя веднага ще бъде свалена от обявите.
От началото на годината в Банско и Разлог са обявени за продан десетки недвижими имоти, които варират на цени от 12 000 евро за празен двустаен апартамент до кокетни къщи от 300 000 евро. Извън тях има много построени, но неработещи хотели, както и други, които работят с последни усилия, докато съдебните изпълнители им въртят из съдилищата продажбите. Така на практика пазарът турист-леглова база е на път да се регулира от само себе си, а след някоя и друга година огромните недовършени или празни хотели да започнат да се рушат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене