60 години „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Благоевград

В юбилейната за дружеството 2017 година, управителят на ВиК инж. Росица Димитрова и екипът й работят за подобряване на услугата по водоподаване за гражданите и поемат отговорността за диалог с обществото и промяна в разбирането, че дружеството е монополист.

„Водата е безценна – ние имаме отговорността да я доставим до всеки дом“

 „Водоснабдяване и канализация“ отбелязва 60-годишен юбилей, как празнува едно дружество, отговорно да доставя безценната течност до всеки дом?

Как празнува….., обикновено 365 дни в годината, 24 часа в денонощието работим. Но колегите определено имат нужда от мероприятия, които сплотяват екипа. Ние, ръководството взехме, вярвам, добро и правилно решение да отбележим юбилейната годишнина подобаващо. Ще празнуваме с различни инициативи, сред които информационна кампания, нещо, което е изключително важно, за да го има диалога, разбирането между гражданите и дружеството, ще поощрим талантливи деца, ще наградим заслужили колеги. За някои тази история, 60 години може да са малко, за други са много годините тук. И с признателност към по-възрастните колеги, мога да кажа че това е безценен труд и отговорност, за да съществува дружеството.

Какво стои зад тези 60 години?

Да започнем от създаването – в първите дни от месец април през далечната 1957 г., с ръководител г-н Станке Урдарски, се поставят основите на сегашното дружество. Той вече не е сред нас, но е наистина легендата на ВиК. Човек с много опит, познания и с доста отговорност на плещите си за онова време. Имах честта да го познавам лично! От тогава до днес, дружеството се развива с темпове, зависещи от потребностите на жителите на населените места, чиято ВиК инфраструктура поддържаме. Условията, в който се работи са динамични и винаги се налага използването и прилагането на гъвкави и балансиращи подходи.

Каква дейност извършва дружество, знаем ли за работата и отговорността, която имате пред обществото?

Ние сме изправени пред предизвикателството да променяме едно цяло статукво. Това е нашата цел, целта на ръководството и екипа, на колегите, които са лицето на ВиК, с ежедневните дейности и изпълнение на задачи. Имаме да променим, да поправим създаденото с годините мнение, че едва ли не на нас хората, гражданите са ни длъжни. Не, напротив. Ние сме отговорни да подаваме вода – най-ценния ресурс. Това е право на всеки гражданин на България – да има вода. Точно това е идеята, това е задачата ни – с годините да се промени разбирането, че гражданите са длъжни на нас. Не, ние сме длъжни на гражданите. 24 часа в денонощието ние сме на разположение на нашите абонати, потребители. Да, с много усилия и коства много. В много случаи, когато е имало тежки аварии и проблеми с водоподаването, защото то е най-важното, е имало много денонощни смени и труд от страна на колегите, но това не трябва да се разбира – какво имам предвид – това е нашата отговорност – във всеки дом да има постоянно вода. Вероятно с годините, без да има персонална вина, се е натрупвало негативното отношение към дружеството и се е считало, че ВиК едва ли не е монопол. Най-отговорно мога да заявя, че не е така. За да доставим вода до всеки дом, за да има 24 часа вода – зад това стоят хора. Зад това стоят отговорни хора, които разбират от работата си, с дългогодишен опит в тази сфера. Така че никак не е лесна работата на служителите на дружеството. От обществото не се вижда целият процес, цялата тази дейност. Хората виждат инкасатора, който отчита водомера и се свърза с това, че от семейния бюджет трябва да бъдат извадени едни средства, за да се плати водата. Всеки казва: „Трябва да платя водата“. Не. Хората не плащат за самата вода. Това е може би неразбраното. Те плащат за услугата. Водата е безплатна. Но за да стигне жизнено необходимата вода до всеки дом, до нас, това е свързано с много дейности. Най-вече довеждането на водата от водоизточника, на десетки километри до вход на населеното място. След това водата преминава през пречиствателни съоръжения, които за да функционират пак трябва хора, техника, реагенти, електроенергия и естествено, поддържане на разпределителната мрежа…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене