Още четирима от Церово с ку-треска, сред тях и 16-г. тийнейджър

Нови четири проби за ку-треска на жители на благоевградското село Церово са дали положителен резултат. Инфекциозното заболяване, което се разпространява от животни, е открито при две жени, мъж и 16-годишен тийнейджър. Новината бе потвърдена вчера и от Регионалната здравна инспекция на Пиринско. Директорът на „Надзор на заразните болести“ д-р В. Мончева поясни, че резултатът е от взетите 8 серумни проби, които бяха изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести в началото на тази седмица. „При 4-мата заразени пациенти е започнато лечение, проведена е консултация от инфекционист и е назначена антибиотична терапия”, каза д-р Мончева. Лечението продължава около 2 седмици при домашни условия.

Д-р Мончева предупреди, че причинителят на ку-треска е с висока издръжливост във външната среда, в замразено месо от заразени животни издържа до 6 месеца, в масло и сирене до 3 месеца, в прах – 2 месеца, а в пясък и вълна – 5 месеца.

В момента под активно лекарско наблюдение се провежда болнично лечение на едно дете в благоевградската болница и на мъж в инфекциозно отделение. Броят на изследваните до момента жители на село Церово е 18, при предходните 10 проби има открит един случай на ку-треска.

За овладяване на заразата в село Церово съвместно със Здравната инспекция продължават спешните мерки и от ветеринарната служба. Провежда се строг ветеринарен контрол над домашните животни, вчера бяха поставени повторно антибиотични инжекции на 500 овце и кози. Кметът Лефтер Едипов уточни, че лечението при животните се провежда от ветеринарния лекар на селото д-р Никола Кирянски и негов помощник, дезинфекцирани са и улиците. „Случи ни се инфекцията, тежко е на хората, но когато всички сме заедно, ще се преборим. Всички 750 жители проявиха разбиране в трудната ситуация и се включиха в предприетите мерки”, каза кметът.

В Церово, както вестник „Струма“ писа, източник на зараза са болните домашни животни, положителни проби за ку-треска бяха открити при 5 кози, заразата се разнася от гризачи и кърлежи.

СЛАВА ИВАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене