Брикетна фабрика в квартал „Струмаско“ бълва задушлив дим, трови въздуха

40353-632x358

Екипът на кмета Ат. Камбитов още днес започва проверка дали разрешителните на бизнесмена Митко Андонов отговарят на законовите изисквания

Граждански протест срещу строителството на фабрика за производство на брикети и пелети стягат жителите от квартал „Струмско“ в Бла­гоевград, които имат къщи в ра­йона на местността Песока. От няколко дни е стартирала под­писка, в която настояват кме­тът Атанас Камбитов да се на­меси и да разпореди незабав­но спиране на фабриката на фирма „Бори“ ЕООД, собстве­ност на Митко Андонов, дока­то не се проведе пьлно раз­следване кой е разрешил на бизнесмена да развива такова вредно производство в центъ­ра на жилищен квартал.

На 3 май е и първото засе­дание в Административен съд – Благоевград по дело, заведено от живеещите в конфликтната зона жители на квартала Петър Петров, Лазар Дуров, Любев Атанасов, Росен Бобошевски и Георги Бобошевски срещу одо­брения от общината Подробен устройствен план, в който е до­пуснато вредното според тях производство.

Тази събота стана страшно, къщата ми е на метри от фаб­риката и изведнъж от комина избълва такъв задушлив дим, миришеше на някакъв химикал, направо щяхме да се отровим. Това тук уж беше складова ба­за, а сега изведнъж се оказва, че ще се произвеждат брикети и пелети, кой разреши на този бизнесмен да извършва така­ва дейност насред жилищен квартал, някой помисли ли, че тук живеят хора, имаме малки деца, няма да могат да си по­кажат носа навън, обясни пред „Струма“ Сергей Лазаров, кой­то живее на улица, която е в съ­седство с фабриката.

Никой не ме е уведомил, че в този цех ще се произвеждат пелети, тук се правят и бето­нови изделия, има денонощен шум и прах. Нужно е моето съг­ласие, а такова не съм давал, получих единствено уведомле­ние, че това ще бъде склад за материали и търговска дей­ност, обясни той.

Къщата му е строена 11 го­дини преди цеха, но по няка­къв странен парадокс, когато поискал документи, за да си из­ясни как е разрешено строи­телството на предприятието, установил, че в кадастралната карта теренът фигурира като земеделски имоти, без нито ед­на от 10-те къщи наоколо да е нанесена там.

Тъкмо се реши проблемът с непоносимата миризма от пречиствателната станция за отпадни води в „Струмско“, се­га това ни се сервира, ядосва се и Любен Атанасов, който ве­че има опит в организирането на граждански протест от вре­мето, когато ги обгазяваше станцията преди три години. Хората подават вече няколко жалби до различни инстанции срещу брикетната фабрика, но проблемът си остава. Най-при- теснителното е, че въпреки очевадния факт, че това вред­но производство е поместено в сърцето на жилищен квартал, фирма „Бори“ ЕООД има всич­ки нужни документи, т.е. биз­несменът Митко Андонов си е изряден. От Министерството на околната среда и водите са да­ли становище още през 2008 г., че няма никакви проблеми на това място да се разполо­жи складова база. В докумен­та обаче не фигурира стано­вище за производство на пе­лети. Затова пък по-късно, през 2012 г., община Благоев­град одобрява изменението на ПУП и складът става имот с ниско застрояване за произ­водство на пелети и брикети, складова база, магазини и пр. Приложени са и всичките необходими разрешителни от РИОКОЗ, РИОСВ, Басейнова дирекция и пр. Разрешение за строителство е издадено и от главния архитект на община­та арх. Васил Тинчев, което се­га живеещите в квартала об­жалват в АС.

Нямаме нищо против г-н Ан­донов, но става дума за здра­вето и комфорта на хората, а това няма цена, категорични са протестиращите. Другото им недоумение идва от факта, че дори по общия устройствен план, издаден от община Бла­гоевград, зоната е задраскана с раирана линия, което озна­чава, че е жилищна зона, т.е. не би следвало там да има производство на пелети.

Само че такова е разреше­но, вдигат рамене Петър Петров

и братята Росен и Георги Бобо­шевски. Те ще настояват и кме­тът на общината Атанас Камби­тов, както и собственикът на цеха да се срещнат с хората на място и да дискутират открито проблема.

От Общинска администра­ция – Благоевград заявиха пред „Струма“, че още днес ще из­вършат проверка на фабрика­та, дали са спазени всички за­конови изисквания. Главният архитект Васил Тинчев и шефът на строителния отдел Антоане­та Робева заявиха, че бизнес­менът Андонов има съгласувателни писма с Регионалната здравна инспекция и с РИОСВ – Благоевград, които му поз­воляват производството на брикети.

Нашето разрешение от 2012 г. за промяна на предназ­начението на склада в цех за брикети и пелети е следствие от наличието на тези две съгласувателни писма. Просто нямаме законно основание да откажем, обясниха Тинчев и Робева.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене