ВИДЕО: За и против водене на служби в храма на Ванга

Митрополит Серафим
[button class=“btn_bigred“ url=“http://tv.toppresa.com/904/video-za-i-protiv-vodene-na-sluzhbi-v-hrama-na-vanga“ text=“ВИДЕО РЕПОРТАЖА ВИЖТЕ ТУК“]
Отец Ангел Кочев от Петрич е застрашен от лишаване от духовен сан

Българската православна църква е пред нов скандал. Свещеник Ангел Кочев от Петрич е заплашен да получи най-жестокото наказание – лишаване от духовен сан, заради това, че на Благовещение е осветил ремонтираната къща на пророчицата Ванга в местността Рупите.

Ако това се случи, петричкият свещеник ще бъде вторият аргосан след йеромонах Кирил от Троянския манастир.
Духовници от епархията подкрепиха ритуала, но седмица по-късно върху отеца се стовари гнева на митрополит Серафим. Той заяви, че е нарушена забраната на Рупите да се извършват църковни ритуали. По думите му, преди да бъде определено наказание, ще се разговаря с отец Ангел Кочев и към момента няма предприети действия към него.

„Това е едно явление, което е чуждо на духа, на православното християнство, въобще на нашата вяра. Това е явление, което принадлежи към окултизма и заниманието с тези неща или търсенето на връзка с такива хора, търсенето на помощ от такива хора, винаги църквата е предупреждавала, че това са опасни неща“ – допълни митрополитът за дарбата на баба Ванга.

Храмът „Света Петка Българска“ край Рупите и до днес предизвиква полемика сред духовенството у нас заради иконописите, които не отговаряли на църковните образци. На един от тях пророчицата е изобразена като светица.

Според свещеника от Петрич църквата не бива да налага забрана във вярата и убеждението му, че служи на Бога, го кара да се чувства спокоен.

„Години наред ние служим литургия на всички празници, както в петък, събота, неделя, освен това се кръщава, венчава. Не се притеснявам, така както служим в този храм, така служим и във всички храмове в България и околията“ – допълни отец Кочев.

За налагане на суровата църковна санкция съгласно Устава на Българската православна църква засега свещеници от Неврокопска епархия отказват коментар. Ако това се случи обаче отец Ангел Кочев ще бъде вторият свещеник, получил суровото наказание след духовника от Троянския манастир, въпреки че случаите ярко се разграничават. Случаят със свещеника от Петрич предизвика коментари, че напрежението сред духовниците в епархията не е стихнало. Ропотът започна само преди два месеца – в навечерието на избора на нов митрополит. Тогава се прокраднаха съмнения, че наследникът на Натанаил е предначертан.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене