Калфин: Сега е моментът България да знае какво иска

Ивайло Калфин

„В момента има действия по формиране на институции в еврозоната (…) Сега е моментът България да знае какво иска и да участва в тези дискусии. Иначе рискуваме наистина да изпаднем в периферията, а там не знам какво – руско, турско или каквото дурго влияние ще има, но така или иначе, на Балканите – в един геостратегически регион, очевидно ще има различни интереси“.

Това заяви пред радио „Фокус“ водачът на листата на АБВ и настоящ евродепутат Ивайло Калфин.

Социалистът заяви, че е необходимо държавата да има твърди позиции и да е наясно как трябва да защити интересите си.

Той отбеляза, че преди 78% от българите са одобрявали членството на страната в ЕС, а сега процентът е спаднал до 48 на сто.

Калфин коментира препоръката за спиране на еврофондовете, който Европарламентът прие миналата седмица по предложение на ЕНП. Според евродепутата от този текст няма да има пряко следствие за страната ни, но препоръката не е за подценяване.

„Държавата ни трябва да предприеме много ясни мерки, свързани с прозрачността, тъй като тя е най-важна. Всичко поръчки трябва да влязат в интернет от първата до последната процедура. Трябва да има публичен регистър на фирмите-изпълнители“, коментира Калфин.

По-рано днес лидерът на АБВ Георги Първанов откри регионален офис на формацията в Сливен.

Пред „Фокус“ Първанов коментира, че същинският дебат за бъдещето на държавата е изместен от междупартийната битка на БСП и ГЕРБ.

„България има нужда от трети път за развитие и ние от АБВ предлагаме този път. Ние сме за това да има повече конкуренция”, каза Георги Първанов.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене