Търговците в Банско отчаяни! Няма руснаци – няма оборот! Гърци и македонци гледат промоциите, пазарят се яко!

Поредния слаб сезон отчитат собствениците на търговски обекти в Банско. Въпреки сравнително големия ръст на туристи търговците признаха, че продажбите при тях спадат с всяка изминала година.

„Туристите са много, но като цяло пазаруват слабо. Туристът идва, но не е подготвен, идват бедни туристи. Пълнят хотелите, но не пазаруват. Всеки иска, но не е дошъл с парите си. Не може да се каже кой турист харчи повече – руснаци, гърци, македонци… Това е много относително. Който има желание, има парите и иска да си купи нещо качествено, а не нещо временно, си купува. От годините се купуваше много, но това беше отдавна. Сега туристите като брой са действително повече, но при нас не се усеща. От години сме на едно ниво. Скъпо не се купува. Туристите обаче са много претенциозни. Търсят само намаления и за това вина имат туроператорите, които им казват „отиваш и се пазариш”. Как така ще се пазариш? Всеки от нас си има разходи – наеми, квартири, храна, и разчита на някаква печалба, за да може да си ги покрие”, каза Валентин, продавач в магазин за спортни стоки в близост до начална станция

Други търговци са на мнение, че причината за спада на продажбите е липсата на руските туристи. „Те са основните купувачи, но намаляха и отсъствието им се отразява както в заведенията, така и в магазините. Като ги няма руснаците, спадат оборотите навсякъде. Като цяло останалите повече разглеждат, но рядко купуват. Гърците и македонците пък се пазарят много и купуват предимно, когато има намаления или търговецът е склонен на отстъпка. Има туристи, на които и за два лева им е скъпо, но има и такива, които правят подаръци на близките си и харчат по 100 лв. и повече. Стоката, която предлагаме, е свързана с българските традиции, но основно наблягат на козметиката, и по-специално българската роза”, каза Любомира, консултант-продавач в магазин за сувенири и козметика.

Въпреки слабия за търговците сезон те се задържаха относително дълго в Банско, като броят на затворените магазини на този етап е минимален. Миналата година голям процент от магазинчетата в горната част на курорта хлопнаха кепенци още в началото и средата на февруари, тъй като заради ниските обороти не можеха да си покрият разходите. Тази година големият туристопоток успя да ги задържи и през март, въпреки че отчитат ниски печалби. Търговците обаче споделиха, че по-голямата част от тях затварят до края на седмицата и си тръгват, тъй като през последните дни туристите са намалели много и движение почти няма. Малко са тези, които ще дочакат великденските празници, когато се очакват доста гости от страната и чужбина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене