Спасители от Югозапада търсят прехрана в чужбина, отказват да работят по Черноморието за 1200 лв.

Глад за спасители се усеща осезаемо в Пернишко и по морето. Вече седмици наред стои незаето вакантно място на басейна на „Бърдото“ в Брезник. Фирма търси и петима души за спасители на малък плаж на морето.

„Все по-малко искат да се занимават с това, курсове почти не се организират, защото няма желаещи, а броят на басейните в Пернишко расте. Явно и по морето има проблем със спасителите, а при неохраняем плаж влизането във водата е забранено“, обясниха специалисти.

Изискванията към кандидатите са да са с квалификация. Обявената заплата за морските спасители е 1000-1200 лв. бруто. Работодателят обещава трудов договор, социални осигуровки и пълен храноден. Настаняването също е за сметка на фирмата. Работодателят предоставя три свободни места до средата на юни,  още две след това.

За басейна в Брезник пък фирмата не е посочила трудово възнаграждение в Бюрото по труда в Перник.

В последните години много от местните спасители намериха работа в държави като Испания, Португалия, Гърция, Италия, Малта, дори и в Германия и Франция. В Германия например заплащането е твърдо 2300 евро. Дори в Гърция заплащат 1000 евро, плюс квартира и храна. В Испания сумата е 1800 евро при същите допълнителни условия.

В Кувейт нашенците получават по 2500-3000 долара с осигурени квартири. В последните години има и търсене от Турция. В курорт като Бодрум например се плаща заплата от 2300 лири плюс храна и стая за спане. Това прави около 1200 лева в български пари. Привлекателното за кандидатите за спасители в случая е това, че в края на сезона вземат допълнителни премии от по 3000-4000 лири.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене