Веселин Марешки: Винаги съм работил с грижа за хората

 Силвия СТОЯНОВА

– Г-н Марешки, последните социологически проучвания дават на ВОЛЯ трето място. Как ще коментирате?

– ВОЛЯ наистина може да размести пластовете между първо и трето място. Това го обявих още в началото на кампанията. Някои се опита­ха да ни подценят. Но оцен­ката на българския народ за работата на конкурентите ми, както и за моята, ще ви­дим на 26 март.

– Тогава е и Вашият рож­ден ден.

– Да, даже е юбилеен. Вижте, аз съм изградил мо­ето благополучие. Оттук на­татък искам да помагам на страната си да стане онзи зе­мен рай, за който пеем в хим­на. И това не са просто думи. Имаме всички предпоставки да сме най-развитата държа­ва в Европа. Трябва ВОЛЯ. Време е технократите и про­фесионалистите да влязат в управлението и да измес­тят бездушните бюрократи, които, затворени в някакви кабинети, определят съд­бата ни. Всички във ВОЛЯ идваме от реалния живот, познаваме отлично пробле­мите на всеки район в Бъл­гария и имаме прагматични решения. И още нещо много важно- обичаме България и ни е грижа за нашия народ. Доказали сме го с делата си до момента и хората го виж­дат и оценяват. Истинският патриотизъм е кауза, а не безпринципна коалиция с цел осигуряване на пореден мандат на няколко души, които сами няма да влязат.

– През последните дни в някои медии се появиха твърдения за проблеми с ре­гистрацията на ВОЛЯ. Какъв е казусът?

– Няма никакъв казус. Това са поредните фалшиви новини срещу мен в платени сервилни медии. Идеята е да се измести фокусът от това, че се ограбват милиарди от държавата. Моите опоненти се чувстват гузни да излязат на преки дебати и предпочи­тат да атакуват с фалшиви новини. Документацията ни е изрядна. В крайна сметка съдът е правил тези регис­трации. Ако е имало нещо нередно, то отдавна щеше да е станало ясно. Нали знаете, че ако имахме мижави 10 процента, нямаше да се по­явяват такива атаки. Най-ве­роятно сме в първата тройка и се опитват в края на кам­панията да демотивират симпатизантите ни, което няма как да се случи. Хората не са глупави и виждат кой и защо ни атакува.

– ВОЛЯ поиска от ЦИК да разреши зас­немането на работата на комисиите след прекратяване на из­борния ден. Какъв е отговорът?

– Отказаха. Съ­щественото тук е, че само ние призовахме за прозрачност. Не става дума за самото гласуване. Ясно е, че вотът е таен. Искахме застъпниците и вие- медиите, да имате възможност да сни­мате какво се случва след това. Но със за­браната на ЦИК става ясно, че някой най-ве­роятно ще се опита да фалшифицира изборите. За­това ние призоваваме наши­те симпатизанти да са бди­телни и да ни информират и за най-малкото нарушение. За следващите избори, вече като парламентарно пред­ставена партия, ще се поста­раем това да е възможно. Постоянно се говори за чест­ни избори. Ние предложихме едно прагматично решение, което можеше да изчисти съмненията за ма­нипулации.

– Ваш прио­ритет е борбата с картелите. Къде е ролята на държава­та?

– Ако сме в управлението, стотина държавни бензи­ностанции в цялата страна биха могли да решат въпро­са с картела в горивата. Аз показах пътя, показах, че има решение. Готов съм да предоставя нашето ноу хау на държавата. Ако народът е единен, може да се проти­вопостави и на най-големия картел. Затова призовавам да сме заедно на 26 март. Обещал съм на хората до една година да покрия цяла­та страна, ако държавата не го направи. Аз ще бъда до народа си.

– Не използвате ли поли­тиката, за да правите рекла­ма на бизнеса си?

– Когато отворих първата бензиностанция, не си пра­вих никаква реклама. Прос­то обявих цените и на следва­щия ден тя беше препълнена с клиенти. А защо тези, кои­то превърнаха България в най-бедна и корумпирана, не направиха нещо в някой сек­тор?! И те да покажат какво могат. Трябва ли аз да отва­рям фирми във всяка сфера, в която има картел?! Промя­ната е работа на държавата. Видяхте как в САЩ технокра­тите победиха бюрократите. Това става в цяла Европа, трябва и тук да се случи. Ние показваме, че прагма­тиците могат да се съберат, да направят гражданско движение и да поемат властта. Вли­зам в поли­тиката, защо­то искам да помогна на нашия народ да живее до­стойно. На­гледахме се на некомпе­тентност, на­слушахме се на обещания вече 28 го­дини. Време е да се даде път на праг­матиците и истинските патриоти.

– След изборите идва вре­ме за въпроса с кого ще се коалирате?

– Единственият начин някоя партия да получи подкрепата на ВОЛЯ е като поеме ангажимент да се из­пълнят някои наши основни цели – въвеждане на прин­ципа за „мълчаливо съгла­сие”, мерки за развитие на малкия и среден бизнес, стимули за раждаемостта- 1 000лв. за първо, 2 000лв. за второ и 3 000лв. за трето дете на родители над 21 го­дини със завършено средно образование, осигуряване на жилища на цена до 300 евро за кв.м. за същите се­мейства и за младежи с ви­сше образование с 10-годи­шен безлихвен кредит. Това са точки, от които няма да отстъпим. Ние ще бъдем ко­ректив в следващия парла­мент, няма да допуснем за пореден път някой да не из­пълни обещанията си. Сега в кампанията всички говорят, че подкрепят малкия и сре­ден бизнес, а защо допусна­ха да бъде съсипан?! Не сме нито с едните, нито с други­те.

БОРИМ СЕ ЗА ПЪЛНА ПОБЕДА.

За съжаление, откраднати­те милиони се инвестират в предизборната борба и ве­роятно няма да имаме пъл­но мнозинство, но ще имаме достатъчно представител­ство, за да сме активни и да осветяваме всичко, което не е в интерес на народа. Българите нямат нужда от поредната кукла, обучена от политолози, която да им го­вори заучени фрази от теле­визионните студия. Трябва да се работи и то професио­нално, прагматично, с грижа за хората, както съм го правил и досе­га.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене