Connect with us

Култура

Студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ спечелиха четири златни медала от национален фолклорен конкурс

Published

on

Студенти от Факултета по изкуствата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ се завърнаха с пет награди от XVII Национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, който се проведе в град Стара Загора.

Дмитро Труфкин, студент в трети курс, специалност „Изпълнителско изкуство“ спечели Първа награда и златен медал в категорията „Народни инструменти“. Това е поредното отличие за третокурсника. През декември миналата година Дмитро спечели националния приз „Чуждестранен студент на годината“.

Журито от композитори, диригенти и инструменталисти, с председател Георги Петков, присъди първа награда на Народния хор към Факултета по изкуствата с ръководител д-р Бинка Добрева.

Моника Миткова и Михаела Иванова, студенти във втори курс, специалност „Изпълнителско изкуство“ спечелиха Първа награда и златен медал в категория „Вокални дуети“. Със златен медал и Първа награда за вокален дует бяха отличени и второкурсничките Джулия Дамянова и Магдалена Найденова.

Третокурсничката Полина Порумова спечели голямата награда на Фен Фолк ТВ – Заснемане и излъчване на видео клип.

Конкурсът „Орфеево изворче“ е част от културната програма на Министерството на образованието и науката. В него тази година участие взеха 1300 таланти от цялата страна.

E79 News

Култура

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени

Published

on

“Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща”

Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим.

Манастирът „Свети Сава“ съществува и до днес, а през цялото средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

Имен ден празнуват: Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сафка.

В народните представи св. Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец – мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики на св. Сава са сходни като тези за св. Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола.

“Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка.

 Сава е свързан и с плодовитостта,

Жената, която искала дете, правела обреден хляб. Започвала да пресява брашно със сито обърнато наопаки, а най-старата жена ѝ казвала „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема“.

Предците ни изпитвали страхопочитание към св. Сава, защото вярвали, че „засява“ болестите по хората, от там идва и израза „Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява“.

На Савинден се подготвя никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

 

Continue Reading

Пиринско дело

Похвално! Младото поколение от джамийското настоятелство в  Гоце Делчев, квартал Комсала дариха продукти от първа необходимост на няколко нуждаещи се семейства!

Published

on

Извънредната епидемична обстановка накара младото поколение от джамийското настоятелство в  Гоце Делчев, квартал Комсала да дарят продукти от първа необходимост на няколко нуждаещи се семейства. Похвално е когато младите отдават голяма част от времето си на релгията, а тя от строя страна ги учи на съпричастност и благотворителност. Младите хора са бъдещето ни и както се вижда надежда има. “Аллах да е доволен от тях. Амин” пишат в социалните мрежи мюсюлмани, по повод добрата инициатива.
Топ Преса също подкрепя действията на младите хора към джамията в Гоце Делчев и декларира, че за напрад винаги е на разположение за техните инициативи.
Готови сме да ви помагаме с каквото можем, приятели!
Валери Буцеров, Orhan Kambur и 192 други
52 коментара
18 споделяния
Харесване

Коментар
Споделяне

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al