Некадърни служители са готвели проектите на община Благоевград при няколко кмета преди Камбитов!

zlatka-sotirova-300x336

Местният политик Злата Сотирова пред ТОП ПРЕСА:

Едно интервю на Ина КОКОВА

Злата Сотирова е общински съветник в Благоевград. Родена е в Петрич на 26 октомври 1979 г., омъжена е. Сотирова е завършила право в ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград и магистратура по „Финанси”.

– Как ще коментирате изказването на кмета г-н Камбитов на последното заседание на общинския съвет по въпроса за това, че Община Благоевград няма нито един одобрен проект от Министерството и, че в тези действия той сезира една репресия срещу общината и него за това, че е представител на ПП ГЕРБ?

– Емоционално и яростно

– Кой носи вина за това, че общината няма нито един проект?

– Не бих могла да кажа чия е вината, пък и това вече не е толкова важно. Все пак Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” е само един от източниците, по които може да бъде финансирана Община Благоевград, така че драмата не е чак толкова голяма. Ако трябва да коментирам случващото се, все пак, то версиите са две, участниците в медийния дуел – двама, а ние сме секундантите. По версиите: некадърност или реваншизъм? Отговорът е много прост и се съдържа в една от целите на програмата. Основната цел на програмата е полагането на усилия за постепенно преодоляване на тежките диспропорции в регионите, които драматично са се задълбочили по време на управлението на ГЕРБ. Това дава отговор на въпроса, всичко друго, засягащо експертния потенциал на служителите в общината и кмета, е несериозно. Същите тези „некадърни” служители са готвили проектите на няколко кмета преди Камбитов. Колкото до участниците в дуела – когато светлините от камерите угаснат, остава това, че Благоевград е без средства за един от най-важните си проекти и това ще го усетим всички ние „секундантите”. Санкцията, която се налага на общината няма да бъде платена със сладки приказки и злостни нападки.

– Подкрепяте ли подписката, която поде Общинският съвет в тази връзка и до къде стигна тя? Имате ли информация колко подписа са събрани до този момент?

Подкрепих подписката като гражданин на Община Благоевград, но нямам никаква представа колко подписа са събрани до момента.

– Местният закон или  нормативен акт, от който Благоевград се нуждае най-бързо днес?

– Етичен кодекс на общинския служител.

– Доколко е допустимо гражданско участие в делата на ОбС-Благоевград?

На народа принадлежи върховенството при осъществяването на властта. Ние получаваме своите правомощия от него. Чрез изборите народът упълномощава свои политически представители, които осъществяват властта от негово име. Не смятам, че с това следва да се изчерпват задълженията и правата му. Аз съм категорично за това гражданите да решават важни въпроси от местно значение, чрез формите на пряка демокрация.

– Кои са най-трудните Ви моменти като общински съветник до този момент?

Като при всичко останало, началото ми беше най трудно. Отношението на колегите, защото те трудно ме приеха.

– Кои са проблемите, на които най-често хората търсят решение чрез Вас?

– Бюрократични. Има отдели в Община Благоевград, където продължава да цари духът на отрицанието и лошото отношение. И тук според мен трябва да се работи още.

Успешен ще е този кмет, който накара служителите да се държат към гражданите, като с клиенти /каквито са всъщност/.

– Благоевград, като всеки друг град има своите проблеми. Вие, като общински съветник втори мандат, кои смятате, че са най-наболелите проблеми на града? Какъв е начинът за справянето с тях?

– Ще си позволя да пренебрегна всички останали проблеми на община Благоевград, наричайки ги козметични /като изключа естествено депото и кучетата/ и ще обърна внимание на един проблем, който се неглижира и омаловажава незнайно защо.

Проблемът със закрития плувен басейн. За този проблем не се говори и надявам се да не се окажа права, но има реална опасност той да ни се стовари със страшна сила. Без да имам претенцията на специалист, смятам, че обектът е опасен за децата и трябва да се вземат спешни мерки. Концесионерът нехае, ние общинските съветници се „давим” в договора за концесия и въпреки целия този омагьосан кръг, потърпевшите от всичко това ни носят медали. Опасенията ми не са свързани само с това,  че в обекта не се спазват елементарни хигиенни изисквания, опасенията ми са за слабост в конструкцията, следствие на агресивната среда от изпарения на минерална вода. Това според мен е проблемът, който не търпи отлагане и с него трябва да се справим час по-скоро.

– Добре смазана ли е работещата машина на местния парламент?

Отговорът на въпроса ви се съдържа в самия въпрос. Добре смазана? Не бих казала. Работеща? Не толкова, колкото би ми се искало. Вижте, машина? Машина е много точно.

– Задавате ли си въпроси след заседание, обмисляте ли решенията? Изобщо, преживявате ли случилото се през деня? Имало ли е упреци срещу решения на съвета от страна на граждани? И ако да, какво казвате на тези хора в такъв момент?

Естествено, че си задавам, понякога упреците си отправям сама, осъзнавайки грешките си. Аз съм много емоционална и това понякога ми пречи. Упреци получавам от момента, в който съм избрана, не за нещо конкретно, защото съм. Аз си давам сметка за това, че истината никога не е една и със сигурност съм бъркала много пъти. И понеже сме в седмицата на прошки,  тук е моментът да помоля за прошка всеки, чиято истина не съм разбрала.

– Как виждате развитието на града в близко бъдеще? Очакванията Ви за 2014г.?

За съжаление, бъдещето става много несигурно, все по-несигурно, затова аз ще изразя надежда, а не ясен поглед за това, което ще се случи. Надявам се да не разчитаме само на студентите. Благоевград се нуждае от инвестиции и смятам, че в тази връзка трябва да се работи, трябва да се търсят стимули и облекчения за инвеститорите.

– Най-голямото Ви постижение като общински съветник?

В политиката постижения няма

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене