Омбудсманът приема социалните идеи на ББЦ

ombudsman

Общественият застъпник беше запознат вижданията за промени в Закона за семейните помощи за деца
Омбудсманът Константин Пенчев подкрепя социалните идеи на „България без цензура“, които целят преодоляване на демографския срив. Това стана ясно след среща на обществения застъпник със зам.-председателят на формацията Рада Коджабашева, Даниела Колева от „Евромайки“ и част от юридическия екип на партията. Пред него Даниела Колева от женската структура на „България без цензура“ е представила идеята на формацията за промени в Закона за семейните помощи за деца, за да може всички семейства да ги получават.

Вариантите това да се случи са два. Единият е свързан с това да се отмени формулировката „семейни помощи“ и да се замени със „детски надбавки“, за да може всички семейства да ги получават. „Нещата трябва да се променят и да се премахне подоходният критерий, както беше до 2002 г. Тогава правителството на НДСВ прие промени в закона и въведе условието „доходи“, което според нас е несправедливо и трябва да бъде премахнато. В сегашната ситуация най-ощетени са по-активните майки,
които са учили и работят“, коментира Колева.

Друг вариант е да се приеме предложението на зам.-председателя Рада Коджабашева. То е компромисно и предвижда да остане подоходният критерий, но вместо по брутните доходи, които са по-високи, да се вземат нетните доходи. Успоредно с това тя предлага и да се вдигне и прагът, който сега е 340 лева.
„Нещата поне трябва да се осъвременят, защото днес ситуацията е различна. Ако преди десет години е било възможно повече родители да отговорят на този критерий, сега нещата са различни и кръгът е силно стеснен“, коментира от юристът от „България без цензура“ Иван Гебрелиев.

Омбудсманът Константин Пенчев е приел и идеята за по-ранно пенсиониране на многодетните майки. Тази мярка е за жените, които имат по три и повече деца и стаж от 20 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене