Трайчо Трайков: Бъдещето на България е в обединена Европа

Лидерите на Нова Република стартираха обиколката си из България Първата спирка бе в Дупница. Топ Преса разбира се, че бе там на място за да ви покаже тази среща на политиците с дупничани.

Виждам Трайчо Трайков и го моля да каже няколко думи специално за читателите на Топ Преса…

Кой е той?

Трайчо Трайков е роден през 1970 г. в София. Магистър по международни икономически отношения в УНСС, със специализации по финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия. Трайков е експерт в сферата на управлението, преструктурирането и оздравяването на компании. Работил е за международни компании в енергийния сектор, стратегическото и финансово консултиране, сред които германската Roland Berger и австрийската EVN. В периода 2009 – 2012 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма. В мандата си се противопостави на монопола при горивата и предложи мерки за засилване на пазарните механизми с възстановяване на конкуренцията в сектора; поиска по съдебен ред вpъщaнe нa мaжopитapнaтa coбcтвeнocт и пълния ĸoнтpoл на държавата въpxy Πлoвдивcĸия пaнaиp; настояваше за диверсификация на източници на газ за страната, преговаряше с Русия за намаляване цените на синьото гориво и започна подготовката на процедурите за търсене на газ в Черно море. Той допускаше реализирането на проекта АЕЦ „Белене“, но при стриктно доказан и защитен държавен интерес. Инициира създаването на финансови инструменти за подкрепа на млади предприемачи с европейски средства. През 2013 г. е сред основателите на Гражданския съвет. Общински съветник в Столичния общински съвет. През 2016 г. е кандидат за президент, издигнат от Реформаторския Блок и подкрепен от широка общност от хора, припознаващи състоянието на правосъдната система за основен проблем на страната.

Какво да очакват вашите избиратели, защо да гласуват за Вас?

– Ние сме единствената дясна алтернатива „Нова Република” с номер 4. Това, което ни отличава е, че сме мажоритарни личности, които ясно сме доказали за какво се борим и как можем да го устояваме. Това сме, аз Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Радан Кънев и ДСБ, Петър Славов и Дани Каназирева, Иван Иванов. Хората получават това, което виждат. Дупница в новата ни история, беше първа на барикадите и най-много страда от местните феодали. Така, че съм сигурен, че хората тук имат по-изострено отношение това към кой да бъде подкрепен.

Какви очаквате да бъдат тези избори… Ще бъдат ли честни?

– Ние от „Нова Република” държахме да спазим закона и правителството и ЦИК да осигурят гласуване с машини. Така че, ние да призовем своите избиратели, там където могат да стават фалшификации на преференциите и да се правят бюлетините невалидни…Но ето виждате и правителството и ЦИК не могат да се справят. Между другото, ние от „Нова Република” бяхме инициаторите на това парламента да приеме, и електронното гласуване се въвежда от 2019 година.

Вашата позиция за обединена Европа?

От няколко дни обикаляме България и навсякъде виждаме едно и също. Въпреки всичките критики и резерви, хората виждат бъдещето – тяхното и на своите деца, в обединена Европа. Все повече политици говорят за алтернативни варианти за бъдещето на Европа. Тези дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обобщи различните варианти в 5 точки. Изключително важно е българското правителството в следващите дни, седмици и месеци да вземе категорична и добре аргументирана позиция по въпроса какъв е интересът на България в тези варианти, защото от това зависи бъдещето ни. Не искаме Европа, където липсват свободи като тази на свободното движение на хората. Искаме общ пазар, гаранция за мира и стандарта на живот, за спазването на човешките свободи. Мисленето и говоренето на БСП и на подобните на нея партии е изключително безотговорно и вредно за бъдещето на България! Не трябва да се връщаме към затворена политика. Бъдещето на нашата нация е в интегрирана и обединена Европа…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене