Заплашиха с бой баба Марта от с. Беласица Стойна Димитрова заради масата й с мартеници

Валентин ГЕРЧЕВ
Продавачката на мартеници Стойна Тодорова Димитрова, известна на петричани и като баба Марта от село Беласица, е била заплашвана с физическа саморазправа от конкурент по маса. Инцидентът е станал точно на 1 март, но огласен от потърпевшата вчера, с намерението той да бъде описан в писмен вид пред полицията и общинските власти. Разпрата, която довела до налитането на бой от страна на съседа й по маса с мартеници – Георги Бисерков, станала заради навлязлата със сантиметри нейна маса в неговото пространство, определено от общинските власти за продажба. Свидетели на грозната сцена станали всичките й колеги, твърди потърпевшата от агресията на съседа си Георги Бисерков. Той започнал първо да я заплашва с думи, след което се нахвърлил да я бие. Спасила я навременната намеса на останалите продавачи на мартеници, които са готови да свидетелстват в нейна полза пред органите на РУ на МВР – Петрич, и общината.
Иначе баба Марта от село Беласица продължи да продава мартенските украшения на петричани и гърците, които са традиционните посетители в този ден в Петрич. Оказа се, че тя е не само самоук майстор на изработката на мартеници, но и енергиен феномен. По думите й, преди много години тя забелязала, че има дарбата да залепва по ръцете си метални предмети, като лъжици и вилици. Разтревожена от факта, отишла при пророчицата баба Ванга, която я успокоила с думите: „Не се страхувай! Ти ще помагаш на хората! Открий своята дарба и тогава пак ела!“, посъветвала я навремето именитата петричанка.
След сън, в който сънувала божията майка, Дева Мария, й било показано точно с какво да се занимава – плетене на мартеници и гледане на кафе. Така потръгнал животът й и вече двадесет години тя не спира да майстори мартеници по свой модел, както и, разбира се, да гледа на кафе и предсказва бъдещето на всички от петричка околия.
Стойна Димитрова има две дъщери. Едната живее в момента в Америка, в щата Хавай, където през 2000 година е била на гости при нея. Казва се Светла Димитрова и е акушерка. Докато гостувала, не седяла със скръстени ръце. Започвала работа в български ресторант и правила най-хубавите български гозби за тамошното население. Всички си облизвали пръстите от сготвената мусака, пълнените чушки с ориз и кайма, но тя станала пословична с петричкия кукуреч – ястие, направено от агнешки чревца. Признава обаче, че от родния край няма по-мило и затова си дошла.
Другата й дъщеря е фелдшер и се казва Галина Петрова. Петричани са я виждали да помага на майка си в дните, когато бе пикът в продажбите на мартеници. Тя е горда не само с двете си дъщери, но и от зетьовете си, които я носели на ръце, признава баба Марта от село Беласица, въпреки огорчението, което й било нанесено от колегата й по маса Георги Бисерков, налитайки й на бой…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене