ВИДЕО: Директорът на училището във Вълкосел: Само Емине не спазва правилника от всичките 378 ученици

Бащата забрани на нас и социалните работници да провеждаме разговори с Емине без негово присъствие, каза още школският шеф

„Всички разговори, водени с Емине, са водени в присъствието на класен ръководител, педагогически съветник и родителите й. Бащата забрани на нас и социалните работници да провеждаме разговори с Емине без негово присъствие“. Това сподели днес в Благоевград директорът на училището във Вълкосел , от което беше изключена 16-годишната Емине, заради неспазване правилника на училището за носене на забрадка в класната стая.

Митко Джуков коментира, че правилникът през последните години е един и същи, като за учебната 2015/2016 единствената промяна в него е, че е заменено думата кърпа на глава с думата забрадка.
„Правилникът на училището е категоричен. Член 47 ал. 3 т. 4 от правилника за дейността на училището гласи, че в училището не се допуска носенето на забрадки, шапки, бурки и слънчеви очила. Ние сме спазили законовата уредба, като преди провеждането на педагогическия съвет сме провели достатъчно разговори с ученичката и родителите ѝ. Те са запознати с училищния правилник. В училището се обучават 378 деца, всички мюсюлманчета, като само Емине не се съобразява с правилника в училище“, добави още директорът на училището.

„Емине е добра ученичка, кротка, не е скандална, в класа се държи нормално. Тя пред нас заявява, че забрадката я е сложила в името на Аллаха и няма да я свали никога, дори да не продължи да се учи. Никога не сме били против носенето на забрадка от Емина, но извън училище. От началото на учебната година, когато тя сложи забрадка, се опитваме да намерим компромисен вариант. Предлагали сме й в района и сградата на училището забрадката да я слага като шалче и като излезе да си я вдига на главата, но тя не се съгласи“, сподели в Благоевград директорът на училището.

Припомняме, че днес в Административен съд Благоевград стартира делото срещу заповедта на директора на средното общообразователно училище във Вълкосел, с която деветокласничката Емине Шаматарева е изключена от гимназията заради носене на забрадка като религиозна повеля.

Е-79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене