Строителен бум в покрайнините на Благоевград!

Пет кокетни къщички ще строи в местността Чуката в землището на благоевградското село Изгрев дупнишкият бизнесмен Светлин Кирилов Бързачки. Общинският експертен съвет по устройство на територията е одобрил инвестиционния му проект и е издал разрешение за строеж. Къщичките ще са върху парцел от 2100 кв.м, точно над тези на виетнамеца Нгуен Ван Хоай. Всяка ще е върху 330 кв.м застроена площ и ще има 117 кв.м дворно място. Имотите вече са обявени „на зелено“ за продажба в благоевградска агенция и цената на всяка е 80 000 евро, или 156 466 лв.

Районът след кръговото кръстовище на бул. „Яворов“ от двете страни на пътя за село Изгрев от години се радва на засилен инвестиционен интерес и се застроява активно. Първите еднофамилни къщи започнаха да се вдигат там преди 20-ина години в Деянска махала. Там от двете страни на тясна уличка се кипрят имотите на бизнесмена Владимир Генчев, на бившия банкер и областен управител Антон Бръчков, на ексшефа на „Ученически отдих“ Петър Ванчев, на ексшефа на Кръвна банка д-р Валентин Кормев, на бившия собственик на кабелна телевизия Димитър Давков, на Виктор Деливерски, който се занимаваше с търговия със зеленчуци… Над тях е огромната незавършена къща на покойния вече цигарен бос Милчо Янудов, както и еднофамилните домове на Красимир Папучаров, шеф на дирекция „Образователни дейности“ в ЮЗУ, и на бизнесмена Нгуен Ван Хоай, който бе сред първите собственици на кабеларка в Благоевград. Всички те имат изградена ВиК и елмрежа, а наскоро общинските съветници дадоха разрешение кварталът да се газифицира.

Не така обаче стоят нещата с голяма част от имотите на отсрещната страна на пътя към селото, където няма изградена инфраструктура, всеки строи както му падне, вдига дувар около имота си, без да се съобразява, че някъде ще трябва да се прокарат улици, които да може да се почистват и да се организира сметосъбиране.

Още преди време по-находчиви бизнесмени предвидливо са инвестирали в имоти в землището на с. Изгрев, които в момента се разпродават. Сред най-мащабните собственици са благоевградският бизнесмен Милко Дурльов, който имал около 30 имота, половината от които вече продадени, и Антон Стефов, с мощен бизнес в производството на бронирани автомобили, който на името на майка си има около дузина имоти за търгуване. В района вече има изградени няколко еднофамилни къщи, сред които комплексът от три залепени една за друга сгради на д-р Малчев и фамилията му, както и нова бизнес сграда, която все още не е пусната в експлоатация.

Само за първите два месеца от началото на 2017 г. експертният съвет на Благоевград е обсъждал 6 инвестиционни намерения за строителство в землището на с. Изгрев, над бул. „Яворов“. Срещу къщите на Нгуен Вай Хоай също се предвижда застрояване на цял комплекс от еднофамилни къщи с дворчета. Така районът дава заявка да се превърне в благоевградския Бевърли Хилс с кокетни къщи, без големи кооперации.

Електрифицирането обаче се очертава като съществен проблем. Собственици на парцели зад хотел „Езерец“ коментираха, че събирали помежду си пари за изграждане на трафопост за ВИП квартала, чиято стойност е между 80 000 лв. и 100 000 лв.

„Най-големият проблем, който е от компетенциите на Агенцията по кадастъра и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, е, че спешно трябва да се изготви кадастрална карта на землищата на селата, в това число и на нашето”, обясни кметът на с. Изгрев Йордан Китанов. Картата, по която сега работи той, е от 1985 година. „Едва като се нанесат с точност имотите, ще може да се направи регулация и инфраструктура”, коментира кметът.

Безразборното строителство в землището на с. Изгрев без регулационен план залага бомба със закъснител, защото съвсем скоро може да се окаже, че няма как да се прокарат улици, да се изгради осветление, да се организира обслужването на къщите, и нищо чудно да се наложи събаряне на дувари, за да се осигури достъп до имотите не само на коли на Спешна помощ и пожарната, но и на всички останали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене