Александър Манолев: Нужен е регионален етикет за виното от Мелник

Предлагаме разработването на регионален етикет за гарантиране автентичността на виното ни, който да е национално признат. Това каза кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ в област Благоевград Александър Манолев на среща с хората от Мелник. Според него това ще даде по-голяма видимост на производителите на българския и чуждестранния пазар и ще ограничи опитите за имитиращи продукти.

„Времето показа, че само вина с гарантиран контрол на качеството имат шанс за реализация на международните пазари. Нашият регион има своята уникалност и ние трябва да го представяме по-добре в чужбина и да заложим на местните сортове“, подчерта Александър Манолев. Според него основната цел трябва да е привличането на повече чужденци, които да идват да опитат автентичните вина на място. „Не трябва да подценяваме и българите, както и целия транзитен поток, който преминава оттук за Гърция. Те са потенциални туристи, които могат да отделят няколко часа, за да опитат хубавите ни вина и да си закупят от тях. Трябва просто да бъдем по-видими и разпознаваеми“, посочи той.

„Много важно е да създадем устойчивата връзка между виното и туризма. Вече има много винарни в региона, а Мелник трябва да е отправна точка за един подобен винен маршрут, който да ги обхване“, допълни кандидатът за народен представител. Той акцентира, че адмирира усилията на местните производители, но е необходима и подкрепа от държавата. „Зная, че винарните от региона са обединили усилия за разработване на карта на винените маршрути на Мелник. Сега трябва и по-голяма реклама на национално ниво и анализ на възможноститеза разширяване на тази карта“, допълни Александър Манолев.

По думите му населените места в региона не са конкуренти, а съобразни партньори, които могат да допълнят един много по-разнообразен туристически продукт. „Трябва да съчетаем СПА услугите на Сандански, образа на Рупите, виното на Мелник и уникалните културни обекти в региона. Тогава туристите няма да идват за 1 или 2 дни, а за 5 или 7. Ще пътуват в региона и ще оставят повече пари в местната икономика“, подчерта Александър Манолев.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене