Главата на известното „бабугерско семейство“ Емил Нашков стана„Факлоносец на годината“ в с. Коларово

Първите общоселски Сирници завършиха с множество взаимни опрощавания, песни, хорà и дълги наздравици за добър късмет и тежък берекет

 

Ваня ГЕОРГИЕВА
Първите общоселски Сирници събраха на стадион „Подгорие“ жителите на петричкото село Коларово и гости от съседните села Самуилово и Беласица. Празникът, организиран от кметството и местното читалище „Яне Сандански 1952“ започна с ритуална оран и сеитба. Осмокласникът от местното СОУ „Васил Левски“ Петър Ръжданов сръчно „изора и зася“ и благослови „пролетниците“. Общо двадесет и девет мераклии – единадесет мъже и осемнадесет дами отвориха уста в надпреварата по хамкане, наричано в Коларово „ацкане“. Най-сръчен и точен в улавянето на люлеещата се на червен конец халва се оказа Емил Нашков, глава на известното в с. Коларово „бабугерско семейство“ Нашкови. Ритуално запаленият и бавно изгорял до край червен конец му предрече дълъг и щастлив живот. Съпругата на сръчния щастливец Силвия се отчете за споходилия ги късмет и почерпи съперници и празнуващи с домашна баница и вино.
Читалищният секретар Евгени Гоцков удостои победителя със званието „Факлоносец на годината“, почетен медал и грамота, а привечер му оказа честта да запали сирнишкия огън. Той беше струпан само от съчки на безопасно място и височина, и ограден с пръстен от едри камъни. Стриктно бяха спазени екологичните стандарти и правилата за безопасност и в начина на запалване – с хартиени топки, както и времето на горене – до 20 часа. След многобройните прескачания за здраве жаравата беше угасена с вода, а сгурията беше събрана в чували за смет. Първите общоселски Сирници завършиха с множество взаимни опрощавания, песни, хорà и дълги наздравици за добър късмет и тежък берекет.
Кметът на с. Коларово Атанас Гошев също спази обичая и се опрости със съселяните си. Най-ревностните и физически издръжливи пазители на хилядолетната традиция и тази година се изкачиха на крайселския хълм „Тутумтиката“ и на крепостта „Чуката“. Оттам също лумнаха сирнишки огньове, които заедно с пламналите още 20-ина по кварталите, озариха с. Коларово и прогониха лошотиите и болестите „вдън горите тилилейски“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене