Ще станат ли последните първи и първите – последни?

Част 1 – кандидат-депутати на ГЕРБ, МИР 1 – Благоевград

Мариета ДИМИТРОВА, blagoevgrad-news.com

Съдейки по статисти­ките на търсене в търсач­ките, а и оповестените вече листи за нашия ре­гион, все още има доста ентусиасти, чиято цел в живота е да станат депу­тати или да станат депутати за пореден път (понеже вед­нъж-дваж вече облажиха), въпреки от­рицателното отношение на народа към власт­та изобщо и към зако­нодателите в частност, а и към са­мите тях, за­щото някои „абонати“ за власт вече са доста по­знати.

Хвала на тези достой­ни борци за народно щастие! Ще пробвам да им окажа подкрепа и помощ във вид на прак­тически съ­вети, как да осъществят утопията си!

На практи­ка да станеш депутат – това е много лесно!

Определяш си към как­ва фракция най-много искаш да се при­съединиш или фанатично се държиш към тази, към която вече си се „залепил“ . Разузнаваш разценките на местата в първите редове от списъка й. Указаната сума отдаваш на безкористния лидер – слуга на народа – и твоята мечта се осъществя­ва – ти си депутат!

В цялата леснота на оказа­ния метод има един същест­вен недостатък – скъпичко е и не е за всеки, виж ако вече си бил депутат и си бил „послушен“ и верен, може и по-лесто да ти се случат не­щата.

За пореден път атрактивна и интересна ще е битката и то не само тази партия сре­щу партия, а и вътреш­но партий­ната битка из листи­те. Дочува се вече, че преферен­циалното гласуване много изнервя някои хора, особено напрежение имало в ГЕРБ, защото тези избори ще са им най-важните може би до този момент, но и в листата в МИР 1 – Благоев­град е пълно с цветни и ин­тересни личности.

Ако детайлно се вгледаш в имената, ще разбереш, че има познати лица, които вече са били част от упра­влението по един или друг начин. Само,че най-деликат­но е положението именно за тях, защото са част от упра­влението, което предизвика наказателен вот на прези­дентските избори, а и някои поединично вече олекнаха. На местно ниво много фигу­ри предизвикаха негативни реакции срещу себе си, из­губиха част от симпатизан­тите си, а доверието към тях тотално се срина, та влиза­нето в парламента им е под въпрос. За тези хора битка­та ще е епична, на живот и смърт и до последна капка кръв, защото след изборите, ако останат извън „избрани­ците“ на народа-потоп. Те ще са най-интересните за нас и ще ги следим, защото след като впрегнаха фамилиите си да кръстосват града и областта, за да им подсигу­рят депутатското място, ще бъде любопитно те самите какво ще правят по време на кампанията и дали всеки ще работи за партията или за себе си.

Открояват се имената и на такива, които на позици­ите които заемаха преди да станат кандидат депутати, си спечелиха спорна слава, създадоха съмнения към личността и работата си и се омазаха в кал, но не от тази лечебната, която се използва за ефективната профилактика или лечение, а от другата която е просто мръсна и смърдяща. Тези хора, може би си вярват , че имат шанс да си осигурят 4 години рахатлък, но няма да е лесно, освен ако финансо­во не си подсигурят подкре­па.

Няма как да си изкривим душите – има и млади хора в листата, неопетнени, интели­гентни и способни. Лошото е, че са ги сложили „удобно“ по назад, хем да не бият на очи, хем да не вземат хората да ги изберат. Задните мес­та обаче не са толкова блош вариант, като се има пред­вид, че гласуването е пре­ференциално и младежите с хъс и желание, могат да из­лязат доста напред.

И като заговорих за зад­ни места, няма как да не спомена и последното та­кова. Млад, необременен и неопетнен човек, който има кариера в своята си сфера, има семейство и всички ка­чества да бъде подкрепен от доста хора. Все ми се стру­ва, че тук може да се получи, както се казва в Библията:“И последните ще станат пър­ви, а първите ще станат по­следни.“, но това са си мои предположения не ви анга­жирам с тях.

Има и до болка познати имена, които изненадващо отпаднаха от битката, пре­ди да е започнала изобщо. Тези, които останаха извън листите, също предизвикват интерес, защото може да се окажат „препъни камъчето“, което ще обърне каруцата, ако решат да си отмъстят на партията и да работят срещу нея.

На 26 март ще стане ясно, кой влиза и кой остава пред „портата“ да леее горчиви сълзи, колко стари муцуни с нови но­мера ще се върнат в парла­мента, а ние ще сме там- за да ги пребро­им, защо­то „пил­ците се броят на пролет“. „Довиж­дане!”, казват си депута­тите при всяко разпус­кане на Народно­то събра­ние, за­щото се надяват пак да се видят в след­ващото, ама, а да видим, кои ще се видят отново.

При всички случаи ще бъде интересно. А ние пери­одично ще ви информираме и за това колко „безмилост­но жестока“ е борбата и в другите листи, за да не се обидят, че сме пропуснали някой.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене