Хотелиерите в Банско се заканиха да бойкотират фирма Юлен

Десетки хотелиери в Банско излязоха на протест тази сутрин срещу концесионера на ски зоната – „Юлен“ АД. Те се събраха пред бариерата на паркинга до начална станция на кабинковия лифт, за да изразят недоволството си от орязания им достъп до паркинга пред въжената линия.

Преди няколко дни фирмата, стопанисваща ски съоръженията, реши да премахне 15-минутния безплатен достъп и престой на микробусите, превозващи туристи от хотелите до началната станция. Така всяко превозно средство трябва да плаща по 12 лева, за да влезе в паркинга. От „Юлен” аргументираха новите правила с това, че по този начин ограничават нелегалните таксита и автомобили, които возят туристи.

„Не може по този начин да се взема решение в края на зимния сезон – без диалог с нас. Заедно работим за развитието на Банско като ски курорт. Сега ни карат да подпишем нови договори срещу 200 лева до 17 април. За нас това са много пари, особено за по-малките хотели и къщи за гости. Този разход е непосилен в края на сезона“, признаха протестиращите хотелиери. Те сее заканиха, че ще пренасочат туристите към другите курорти, ако не намерят диалог с фирмата-концесионер.

Собствениците на обекти за гости увериха, че те не паркират на въпросния паркинг, а само оставят туристите, които се качват на лифта, за да се спускат по пистите на Бъндеришка поляна. След въвеждането на новите правила, микробусите спират на улицата пред бариерата на паркинга, а това създава транспортен хаос.

Хотелиерите отказаха да приемат предложението на маркетинг директора на „Юлен” – Иван Обрейков, да подпишат новите договори. Поискаха спешна среща с кмета на общината Георги Икономов, който обаче ще е извън Банско до сряда.

Сметките им сочат, че с въведените нови правила за влизане в паркинга пред начална станция на кабинковия лифт всеки хотелиер ще трябва да задели дневно по 100-140 лева, за да превозва туристи до кабинката.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене