Йордан Виранов: Без Топ Преса храма „Св. Пантелеймон“ в село Церово нямаше да го има!

Всеки е добре дошъл да се включи с каквото може, когато има възможност

Топ Преса посети благоевградското село Церово, където тече строителството на храма „Св. Панталеймон“. За да ви стане по- интересно ще ви разкажа малко предистория за идеята за създаването на този храм.  В благоевградското село Церово вярващите не се молят в църква, а за църква. Повече от 90% от 1000-те жители са християни. Там няма православен храм и никога не е имало. Местните хора са принудени да обикалят съседните села, за да се помолят и да запалят свещ. „Наясно сме, че не си ли помогнем сами, няма кой да ни помогне, затова не съм спрял да тичам от 1998 г. Църковното настоятелство, в което сме четирима души от селото и отец Андон Шавулев от благоевградския храм „Въведение Богородично“, казва председателят на църковното настоятелство Росен Едипов. Той не крие, че селището е българомохамеданско. Мюсюлманите са по-малко от 10%, но те също нямат джамия. Без молитвен дом хората са принудени да бият път до града, за да се помолят в света обител. През годините срещнал множество спънки със своите съратници, но вече всичко е на финалната права. Разкрива, че покойният митрополит Натанаил настоявал приживе общинската земя, на която ще се построи храмът, да се прехвърли като собственост на Неврокопска епархия. Това така и не станало. А молбата в кметството за предоставяне право на строеж върху въпросния терен била внесена още през 2001 г. Разрешението дошло 10 години по-късно. Но нищо не се случвало, медиите от време на време правели по някой материал но просто да си запълнят място на страниците. Когато разбрах за тази идея и че в настоятелството е и мой съученик Йордан Виранов веднага тръгнах за Церово. Знаейки че зад гърба ми е Топ Преса, а това в никакъв случаи неможе да се каже, че е просто един вестник. Знам на колко хора сме помогнали, колко съдби сме променили и какво можем да направим… След срещата ни с Данчо, събитията мога да ви ги спомена в хронолигичен ред, за да знаете какво направи първата печатна институция Топ Преса.

На първата ни среща с Йордан Виранов на 25 февруари 2016 год. Той каза: Искаме да има храм в Церово и няма да се откажем.

Три дни по-късно, строителен предприемач, приятел на Топ Преса се свърза с нас и поиска среща с Йордан. Бизнесменът пожела анонимност и ние разбира се ще спазим това негово искане. На 11 март 2016 год. Топ Преса реши проблема, който мъчи 16 години жителите на селото. Благодарение на публикацията ни  в Церово започна строежа на православният храм „Свети Пантелеймон“ На 1 юни 2016 год. Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим заедно със свещеници от централния благоевградски храм „Въведение Богородично“ отслужи водосвета и положи камъка, който ще остане завинаги в основите на новата черква.

Тези дни се видяхме с Данчо и той ми покани в Церово, за да видя как върви строежа. 

Срещам се с него на мястото където се строи. Ето какво сподели той за читателите на вестник Топ Преса.

Данчо, вече може да се каже че се  срещаме в новостроящият се храм „Св. Панталеймон“,за която идея е доста отдавна…

– Даа, от 2001 год. 😉 Работи се здраво и вече сме на 7 метра. Който има желание и кой с каквото може да ни помага е добре дошъл. Няма да върнем никой.

На този етап строежа от какво има нужда?

– Искаме да направим оградата, искаме да пуснем още една бригада, която да роботи по изграждането на оградата. Да вдигнем стени и да сложим мрежата. Тук никой нищо няма да открадне, но децата си играят и за тяхната безопасност е по- добре да сложим оградата.

Хората от селото как са настроени?

– Всички помагат много, ние всички от много години искаме това да се случи. Тук е и мястото да благодаря на Топ Преса от все сърце, че ако не беше ти и твоят вестник Топ Преса нямаше да стигнем до никъде. Просто от телевизия на телевизия стигнахме до никъде. Остана си дупка… 4 години си стоя само една дупка.  На теб лично ти благодаря страшно много, че пое този ангажимент, благодарение на Топ Преса се намери този велик инвеститор, на който неможем да споменем името, но всички сме му много благодарни.

Йордан Виранов и Методи Байрактарски (Топ Преса)

Няма за какво да ми благодариш, на мен това ми е работата и аз много се гордея с нея, аз още първият пък като дойдох ти казах, че не идвам да правя материал,  а да помогнем.

– Така е. Това е разликата между Топ Преса и другите медии, за другите храма „Св. Пантелеймон“ в село Церово е една новина, която отминава за 3-4 дни. Не, че ги нападам тях, но като се направи някакъв материал да има някакъв ефект. Ние този храм не го правим за мен или теб, правим го защото ще остане векове. Правим го за село Церово, община Благоевград. Голямо село сме 1000 човека сме…

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА НА ХРАМ „СВЕТИ ПАНТЕЛЕЙМОН“

IBAN – BG83STSA93000014806034

BIC – STSABGSF

ЗА ХРАМ „СВЕТИ ПАНТЕЛЕЙМОН“ 

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД СЕЛО ЦЕРОВО

 

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене