Най-големият трибагреник качиха родолюбци от Симитли на връх Кръста

Най-големият трибагреник качиха родолюбци от община Симитли на връх Кръста. Възкресението на  несломимата българска нация почетоха стотици граждани и гости на община Симитли в деня на освобождението. Духова музика, прославящи войските ни стихове и песни , и националният химн, в изпълнение на всички смелчаци изкачили върха  отекна в полите на Пирин планина в ранния преди обед на празничния ден.

gallery

Честванията на 3-ти март започват от връх Кръста, в едноименната местност край село Ракитна в полите на Пирин планина. Два жребеца обяздвани от тачещи Родината мъже поведоха групата родолюбци от симитлийска община по тесните пътечки към заветното място на свободата – връх Стайковец, в местността Кръста – до там са стигнали руските воини, предвождани от майор Орлински, докато глашатаите ги застигнат и известят за постигнатото примирие и свободата. Така с годините местните знаят историческото място като връх Кръста. Там е побит меч с думите на войската: „Ето тук е границата на България”.

И тази година на 1 100 метра височина родолюбци почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински на връх Кръста. Кандидатът за депутат от ГЕРБ- Стефан Апостолов и председателят на ОбС Симитли Владимир Христов, Общинският кмет Апостол Апостолов и кметът на село Ракитна Стефан Костов, ученици от СУ“ Кирил и Методий“ в Симитли положиха венци на признателност. Всички заедно запяха националния химн, като гордо вдигнаха глави в знак на победа. Победа, мечтата на хиляди преди 139 години.  Част от духовия оркестър на училището в Симитли, бе неотлъчно до събралото се множество и през цялото време даваше тон с възрожденски песни, изключителни стихове изпълнени от ученици от училището накараха хората да настръхнат при мисълта за миналите подвизи на предците ни. Кметът Апостолов, остана верен на себе си и тази година, закачи нов трибагреник на лобното място собственоръчно. Никой никога не е сменял трибагреника там освен той. Любовта и уважението му към нашата история го прави длъжен, той да подменя всяка година знамето на републиката.

Стотици жители и гости изпълниха улиците на Симитли в знак на признателност към подвига на героите, загинали за Освобождението на България. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на ОбС Владимир Христов, кандидатът за депутат от листата на ГЕРБ Стефан Апостолов, общинска администрация, общински съветници, представители на ПП ГЕРБ, обществени дейци и граждани поднесоха цветя на паметниците „Илинден” и „Лъвчето”, предвождани от шпалир от мажоретни състави и духова музика.

Тържествата по случай 139 години от Освобождението на България продължиха с тържествено шествие, което премина по централните улици на град Симитли.

 

Тази вечер в близост до паметника местните хора ще запалят голям огън – така, както прадедите им съобщили радостната вест на жителите от околните махали в подножието на Пирин. Огъня е толкова високо, че се вижда от всички населени места в общината. Голяма тържествена заря едновременно с тази на площад Илинден в Симитли се пуска за известяването на победата и от върха.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене