Мъжко хоро и тази година на Йордановден в Благоевград

70 човека от 7 групи плюс самостоятелни участници, са се записали вече за участие в ритуала по изваждане на кръста от река Бистрица в Благоевград утре. Божият символ ще бъде хвърлен в реката на Йордановден от отец Андон Шавулев точно в 10:30 часа.  Половин час по-рано в двора на църквата участниците в ритуала по изваждане на кръста ще преминат предварителен инструктаж от свещеник и полиция.

От храмовото настоятелство се надяват и тази година подобно на миналата, в реката да не се стига до скандали и сблъсъци и всичко да протече в духа на празника.

„Имаме заявка от Плаж махала, че и тази година ще дойдат с носии и музика, и ще извият мъжко хоро в ледените води на река Бистрица. Чакам ги до края на деня да дойдат за инструктаж“, сподели Аделина Стефанова, секретар на храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. 

 

В 11 часа щастливецът, извадил кръста от реката, ще присъства заедно със свещеници от храма  на освещаването на бойните знамена на Военно формирование 26 400 Благоевград.

Право да влязат в ледените води на река Бистрица имат всички записали се, които обаче трябва да са на възраст от 14 до 60 години.

„Прави впечатление, че през последните години участниците са горе долу едни и същи. Бяха деца, вече пораснаха и станаха мъже, но продължават да скачат в реката за здраве“, сподели Аделина Стефанова.

 

След като кръстът бъде изваден от водата, той ще остане за съхранение в църквата, като след 40 дни с него свещениците ще отслужат водосвет за здраве в дома на човека, който го улови утре.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене