ВИДЕО: 139 години от освобожднието на България от турско иго, честваше снощи обществеността в Гоце Делчев

Със заупокийна молитва в Катедрания храм „Св.Св. Кирил и методий“, започна снощи в Гоце Делчев отдаването на почит към паметта на загиналите в борбите за свободата на България. Възпоменателното тържество, по повод навършването на 139 години от освобождението на родината ни от турско робство.  Националният химн на Република България пък даде началото на тържествното полагане на женци и цветя пред паметникът на жертвите от невокопско, паднали за нашата българската свобода. Група ученици от ПМГ “Яне Сандански“ в Гоце Делчев изнесоха кратък възпоменателен рецитал, посветен на 139-годишнината от освобождението на България от турско робство.

С датата 3-ти март, Националният ни празник, ние, българите отбелязваме  възкресението на един народ и връщането на едно начало. 35 000 са загиналите само при априлското въстание, а жертвите от неврокопско при потушаването му са 25 души. Признателните неврокопчани са изписали имената на паметника на всички свои жертви, дали живота си за свободата.

Венци и цветя в знак на признателност пред паметникът на загиналите за свободата в Гоце Делчев, положиха Общинска администрация, Светата Неврокопска митрополия, тримата кандидати за народни представители: Богдан Боцев, Димитър Гамишев и Джалил Бошнак, много неправителствени организации, политически партии, училища и отделни граждани.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене