ВИДЕО: С инициативата „Аз съм българче“, ученици от Гоце Делчев честваха днес националния празник

Инициативата „Аз съм българче“ е идея на учителките Мария Менова и Катерина Головодова от Първо основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Гоце Делчев. Традицията, поставена преди повече от 10 години, е на всички големи национални празници да се отдава почит на героите свързани с празникът, като се поднасят цветя пред паметници и възпоменателни плочи в града в знак на почит към паметта на хора, отдали живота си в служба на народа и родината.

Днес, учениците от втори и четвърти клас с ентусиазъм се включиха в похода в празнично украсения град, към всички паметници, прославящи жертвите на борците за свободата на България. Героите бяха почетени с полагане на цветя и едноминутно мълчание пред паметниците на Васил Левски, на жертвите от неврокопско, на Христо Ботев и възпоменателната морена на Пейо Яворов. Тук децата с любопитство разбраха, че Яворов е бил първият кмет на тогавашния град Неврокоп, сега Гоце Делчев.

След полагане на цветя и отдаване на почит пред паметникът на патрона на града, децата дружно издекламираха стихотворението „Аз съм българче“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене