Производители от Гоцеделчевско отново горят тютюни на протест край Господинци, стачната готовност остава до вторник

Председателят на Сдружение „Басма“ Иван Сабахлъков от Хаджидимово оглави днес протест на тютюнопроизводителите от Гоцеделчевски регион, който се състоя на международния път за Драма, край село Господинци.

Освен производители от региона на Гоце Делчев днес протести на хора от бранша имаше и в още няколко града в страната.

Протестират предимно едри производители с количества над 2 000 килограма, които изразяват недоволство срещу дискриминационното според тях разпределение на субсидиите, размерът на които бе обявен преди дни на проведения Консултативен съвет в Министерството на земеделието и храните.

На срещата бе решено производители с над 2 000 килограма тютюн да получат субсидия в размер на 1,65 лева за килограм.

През 2014 година едрите производители на жълто злато бяха премирани с 2.04 лв., също по-ниска от другите групи, което на практика означава, че всяка следваща година субсидията за едрите производители се намалява.

Искането на протестиращите е за равенство при премирането на продукцията между всички производители на тютюни. Според предишни изказвания на Иван Сабахлъков е неприемливо един и същ сорт тютюн да получава различен размер субсидия.

Темата бе коментирана и на проведения на 11 февруари тази година Консултативен съвет при служебния министър на земеделието и храните Христо Бозуков, по време на който бе изтъкнато, че отрасълът е в много тежко положение, а една от причините според представители на браншовите организации е, че помощите или така наречените субсидии се раздават на база произведените количества през референтния период 2007 – 2009 г.

От бранша изразиха пред земеделския министър мнение, че новият Закон за тютюна и тютюневите изделия затруднява още повече бизнеса им.

„Изобщо, българското село си отива. Точно то има нужда от саниране“, обобщи на срещата в МЗХ на 11-и февруари мненията на стопаните Иван Сабахлъков от Хаджидимово, който е заместник-председател на НКТБ и председател на Сдружение „Басма“.

„Обещавам ви, че ще направя всичко, което е по силите ми, за да работите спокойно“, заяви от своя страна министър Бозуков, което на практика не се случи и производителите с над 2 000 тона произведена продукция отново бяха ощетени.

Сабахлъков е категоричен, че едрите производители са най-често работодатели, които изпълняват социална политика. „Наемаме хора и им осигуряваме работа, плащаме заплати, осигуровки и ако сега не се пресече, това ще продължи и с другите сортове“.

Новината за сектора отпреди дни е, че средствата по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, ще се разпределят на досегашния принцип, като сумата се намалява с 5%. Това е последното решение от проведения преди дни Консултативен съвет в МЗХ, на който присъстваха представители на всички браншови организации в сектор „Тютюн“, които обединяват производители, преработватели и търговци.

Според това решение до края на следващата седмица се очаква да се проведе Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“, който да гласува общия бюджет на схемата, който тази година е в размер на 89 403 639 лева.

От тях 68 000 000 лева са за премиране на тютюна от сортовете „Басми“. И през тази година според приетото в МЗХ решение се запазва разделението на група „Басми“ на 3 подгрупи по произведено количество. До 1 тон цената е от 2,55 лв. за килограм, от 1 до 2 тона – 2,48 лв. за килограм, а за произведен тютюн над 2 тона – 1, 65 лева за килограм.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене