Андрей Новаков: През 2015 г. България е получила над 6 пъти повече, отколкото е внесла в европейския бюджет

По данни на Европейската комисия, България е получила над 6 пъти повече средства, отколкото е внесла в европейския бюджет за 2015г.“  Това обяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на среща с бизнеса в Петрич, където присъства заедно с бившия министър на финансите Владислав Горанов, кмета на общината Димитър Бръчков и кандидатите за народни представители Даниела Савеклиева и Георги Динев.

„И ръстът в икономиката, и спадът на безработицата през последните години са в резултат на последователната политика на ГЕРБ спрямо предприемачите и бизнеса“, изтъкна Новаков като допълни, че плановете за драстично намаляване на бюрокрацията допълнително ще облекчат бизнеса и ще му позволят да инвестира още по-спокойно и в мащаб.

„В същото време, фирмите изостават в работата си с финансови инструменти на ЕС. Статистиката сочи, че именно с това трябва да наваксаме“, подчерта още Новаков. Според него, финансовите инструменти ще стават все по-важен източник на финансиране спрямо грантовете, особено след 2023 г.

„Колкото по-подготвени сме за работата с такива продукти, толкова по-лесна ще е адаптацията към новия микс от грантове и финансови инструменти“, каза още той. В рамките на срещата той представи и възможностите на безплатната онлайн платформа „Еврофинансирай“ за намиране на европейско финансиране за бизнеса, чийто създател е.

„Освен вливането на свеж финансов ресурс от Европейския съюз, България трябва да продължи да развива благоприятна и предвидима бизнес среда, да привлича повече чужди инвестиции и да създава качествени работни места и продукция с висока добавена стойност. За всичко това гарант е ГЕРБ“, каза още евродепутатът Андрей Новаков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене