Млади социалисти обсъждаха информираното гласуване на семинар в Сапарева баня

Семинар под надслов „Младото поколение-как да гласуваме информирано?” се проведе в град Сапарева баня.

Представители на Младежкото обединение на БСП от 4 общини в Кюстендилска област – Кюстендил, Дупница, Сапарева баня и Кочериново, присъстваха на лекцииите, проведени от експертите Мила Горова – юрист, и Елза Василева, специалист информационни технологии и евроинтеграция.

В първата лекция Мила Горова изтъкна пред младите привърженици на лявата идея важността на техния вот и на гласуването като цяло. Тя определи избирателното право като едно от най-важните политически права на гражданите, чието упражняване е основа за формирането и развитието на демократичното управление в съответната държава.

Лекторът подчерта, че значение има и това за кого се гласува и е необходимо не просто да се избере бюлетина с даден номер, а младият човек, който фактически представлява бъдещето на страната, да се информира за своя избор от повече от един източник. Да прочете програмата на партията, да се запознае с нейните кандидати, да разбере повече за нейният досегашен опит в управлението.

„БСП има категорични предимства като партия с традиции в сравнение с постоянно нарояващите се нови и предимно популистки партии, чиито програмни цели често пъти нямат нищо общо с реалната действителност, а служат за личното издигане на техните лидери“, допълни тя.

Горова посочи и няколко фрапантни примера за подобни лидерски партии от близкото минало и настоящето, които единствено оцветяват политическия пейзаж и определи тяхното влияние по-скоро като негативно.

Във втората лекция от семинара Елза Василева изнесе данни от национален и европейски мащаб за това колко малко млади хора гласуват или реално участват в управлението на страните си, в това число и България. Според тези статистики, най-често младите хора не гласуват заради незаинтересованост и липса на информиран избор., т.е достъпът до информация за политическата конюктура им е меко казано недостатъчен, особено в малките населени места и общини.

Тя добави, че едно от възможните решения е младежките организации на партиите, както прави и БСП, е чрез своите младежки формации да достигат до хората от 18 до 35 години и да ги информират било чрез медии или личен контакт за това какво предлагат партиите като свои идеи.

Другият вариант е чрез НПО да се правят проекти, които да предлагат обучение по политически дейности и затова как функционира държавният механизъм.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене