Фондация „Училище за природа”, с. Влахи, община Кресна Ви кани да посетите Пролетен празник на животновъдството и земеделието

постер

Пролетен празник на животновъдството и земеделието на 5 април в 10.00 часа в град Кресна, област Благоевград, непосредствено до път Е79 за Кулата.

празник

Пролетният празник на животновъдството и земеделието в град Кресна ни напомня колко важни са традициите за всеки един народ. Празникът се провежда за трета поредна година и вече се е утвърдил като най-голямото еко-изложение в Югозападна България. Oсвен пазител на изконните български традиции, Празникът бележи настъпването на пролетта, началото на активната земеделска дейност и се организира в рамките на дните на река Струма. Тук всеки може да намери нещо, което да грабне вниманието му, а това прави събитието прекрасно място за среща между хора от различни поколения, с различни интереси и познания.

кози

кози 1

Всеки гост може да се запознае отблизо с традиционни български породи животни: калоферска дългокосместа коза, местна виторога коза, каракачански кочове, каракачански кучета, бикове от шотландската порода Galloway. Любопитството на кулинарните любители също ще бъде задоволено с вкусни домашно приготвени био-храни, напитки и местни специалитети. Мероприятието ще бъде полезно и за онези от Вас, които искат да запознаят и да поговорят с биопроизводители, фермери и представители на природозащитни организации от град Кресна и района.1

Фондация „Училище за природата“ е традиционен партньор на празника и ще се представи със свой щанд, като на 4 април, петък, и по време на самия Празник доброволци на Училището предварително ще подпомогнат организирането му и ще допринесат за колорита и стройната организация.

Програмата тази година включва:

•    III-та Национална изложба на оригинални български породи кози; Karakachanski kozi

•    Национална изложба на Каракачански кучета;snimka4

•    Регионално изложение на редки, автохтонни породи домашни животни;

•    Демонстарции на методи за защита на домашни животни;

•    Представяне на продукти на местни земеделски производители;

•    Представяне на натурални и био-продукти;

•    Представяне на местни занаяти и традиции;

•    Дегустации на натурални храни и напитки;

•    Забавни игри за малки и големи деца на тема опазване на природата;

•    Жива музика – автентични фолклорни изпълнители;

•    Томбола с големи награди.

празник

Официалното откриване на празника е на 5 април в 10.00 часа в град Кресна, област Благоевград, непосредствено до път Е79 за Кулата.

Празникът се организира от Съюза на фермерите – Струма в град Кресна, а съорганизатори на събитието са: Асоциация за автохтонни породи кози в България; Международна асоциация Каракачанско куче; Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие- Семпервива; Сдружение за дива природа – Балкани.

Участието на Училище за природата е в рамките на проект BG 05/371 „Училище за устойчиво бъдеще”, финансиран от Програма за подкрепа на НПО по финансовия механизъм на Европейското икономическо простраство.

Повече информация:

Фондация „Училище за природа” (www.vlahi.org) в село Влахи е инициатива с дългосрочен характер и представлява функциониращ екологичен и социален проект, ориентиран към учениците и младите хора и същевременно единственият в Югозападна България посетителски екологичен, информационен и демонстрационен център за приложно природозащитно образование и учене чрез преживяване. Тук се провеждат дейности за повишаване на съзнанието за опазване на природната среда и се демонстрират устойчиви практики за ползване на природните ресурси. Целта му е да разпространява идеята и да мотивира младите хора да участват в дейности за опознаване и опазване на околната среда. Училището предлага възможност за еднодневни или полудневни посещения от деца в предучилищна възраст, ученици, студенти, организирани и индивидуални туристи, образователни игри на открито и закрито, образователно-интерпретативни програми за деца и ученици на тема природоопазване и екология, запознаване с породите домашни животни, отглеждани в Центъра за редки породи, запознаване с дейностите на Образователен център за едри хищници, екскурзии в района с познавателна цел, беседи и лекции на тема биоразнообразие и опазване на природата в региона. Екипът на Училището се състои от биолози, социолог, планински водач, и от хора, имащи опит в работата с деца и младежи и интерпретиране на информациононо-образователни игри и занимания на открито, компетентни по темите опазване на околната среда, рециклиране, устойчиво развитие и др. теми. Работим и с местни общности, като се включваме активно в провежданите местни празници и събори, на които представяме дейностите си, както и органицираме екологични информационни срещи- дискусии.

За повече информация и контакти: Юлиана Наскова, координатор проект „Училище за устойчиво бъдеще”, тел. 0887304414, mail natureschool@vlahi.org

Проект BG 05/371 „Училище за устойчиво бъдеще”, финансиран със съдействието на Програма за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на ЕИП 2007-2014 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене