ОИЦ-Благоевград партньор на проект „Твоят час“

Екипът на ОИЦ – Благоевград посрещна ученици от 9 до 12 клас от СУ „Христо Ботев“, гр. Кочериново, включени в проект „Твоят час“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Целта на срещата беше да запознае младежите с основните институции на ЕС и възможностите, от които могат да се възползват в бъдещото си професионално и личностно развитие.

Експертите на ОИЦ – Благоевград, запознаха младите хора със структурата, институциите, начина на работа и вземане на решенията в Европейския съюз. Акцент беше поставен върху институцията Съвет на ЕС като един от 4-те основни стълба на Съюза и във връзка с предстоящото през 2018 г. Българско председателство на Съвета. В отворена дискусия учениците разискваха възможностите и ползите от членството на България в ЕС.

В интерактивна дискусия, младите хора научиха как могат да се възползват от възможностите, предоставяни от ЕСИФ чрез проекти като „Ученически практики“,  „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, Европейския портал за професионална мобилност EURES и др.

С участието си по Програма „Еразъм+“, подкрепяща дейности в сферата на образованието, учениците са имали възможност да посетят редица страни и да се запознаят отблизо с бита, културата и традициите на различни нации. Те споделиха впечатленията си като направиха паралел на образованието в България с това в други страни от Европейския съюз.

Младежите разгледаха библиотечния фонд от информационни материали, и получиха за спомен от посещението си материали с логото на Областния информационен център. Експертите ги увериха, че винаги са добре дошли в офиса и могат да разчитат да получат информацията, която ги интересува или съдействието, което им е необходимо по всички въпроси.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене