Свършиха местата в приюта за магарета в Баничан

Свършиха местата в приюта за магарета в гоцеделчевското село Баничан. Миналата година българското подразделение на швейцарската организация за защита на животните – “Ветеринари в действие” изгради уникално съоръжение, което е единствено у нас.

„Двата магарилника са пълни с 24 животни. Спешно строим трети сектор за четириногите, дано го довършим до месец юни, той ще е за най-много 17 магарета. Спазваме европейските стандарти за отглеждането им – да има достатъчна площ за всяко от тях, да не се бутат, да им е комфортно”, разказа д-р Константин Антов, управител на „Ветеринари в действие” за България.

Целта е да осигурят спокойни старини на магаретата, за които стопаните им нямат възможност да се грижат.

Организацията обаче няма ресурс да пътува из България и да прибира отдалече животни. Приоритетно се вземат четириноги от Неврокопския край. Тези дни обаче ще вземат едно животно от симитлийското село Железница, тъй като възрастната му стопанка няколко пъти вече се молила да намерят място за любимеца й в приюта.

В своеобразния „магарешки санаториум” вече са монтирани и видеокамери. По този начин собствениците на приюта могат да наблюдават денонощно какво се случва там.

„На по-късен етап ще направим интернет платформа, ще може всеки да види как живеят магаретата. Предстои да изградим и административна сграда за работниците”, разкри д-р Антов.

Бъдещите планове на собствениците на магарешкия приют е да разработят съвместни програми с училищата, да идват ученици, които да се учат на хуманно отношение към животните. Има идея да се ползват дългоушковците и за терапия на хора с ментални дефицити.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене