Заседание на Консултативния съвет по тютюна ще се проведе днес в Министерството на земеделието.

тютюн

Заседание на Консултативния съвет по тютюна ще се проведе днес в Министерството на земеделието. Ще бъдат обсъдени разпределението на националните доплащания за 2013-та година и промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев каза в предаването „Преди всички“ по БНР, че между производителите има единомислие по отношение на разпределението на националните доплащания.

„От асоциацията имаме идея всички сортови групи тютюн да получат справедливо разпределение на средствата. Нещо повече – като линия на социална политика имаме идея по-голяма сума да отиде при по-големия брой тютюнопроизводители, които са по-многобройни, по-дребни и по-малоимотни. Средствата ще се разпределят по сортови групи, но ще се даде приоритет на ориенталските сортове групи тютюн, като не се допусне дискриминация спрямо останалите едролистни сортове“, заяви той.

Очаква се производителите да получат средствата си до 20 април. Регистърът на тютюнопроизводителите беше наличен до 2009-та година, уточни Цветан Филев във връзка с инициативата на Министерството на земеделието да направи подобен списък. „През 2011-та година се закри Фонд “Тютюн“, който съхраняваше регистъра. От него можеха да се извличат данни за броя производители в България, разсадените площи ежегодно, както и тонажа от произведената суровина. Идеята да се възстанови този регистър е наша, като имаме единомислие по въпроса с Министерството на земеделието“, каза той.

Според Филев основната причина да съществува регистъра е, за да излезе браншът на светло. По думите му в момента цари хаос, сивата икономика върви с пълна пара и се разпространяват контрабандно тютюневи изделия. Около 25% от тютюнопроизводителите са се преориентирали през последните години към други видове земеделско производство, съобщи Цветан Филев.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене