Шок за ЮЗУ студентите! Вдигат с 20-30 лв. таксите..

С решение на Академичния съвет ЮЗУ „Н. Рилски” вдига семестриалните такси. Увеличението няма да засегне всички студенти на университета, а само тези, които ще бъдат приети през предстоящата учебна 2017/2018 г.

„На фона на инфлацията и останалите класически университети – Софийския, Пловдивския, Великотърновския, Шуменския, които актуализират таксите си всяка година, ние не сме коригирали нашите от 6-7 години. Това доведе до изключително големи разлики и диспропорции в таксите за обучение в ЮЗУ „Н. Рилски“ и останалите сродни на нашия университети. Увеличението е различно, като в повече професионални направления и специалности то е по 20-30 лв. на семестър”, коментира зам. ректорът по учебната дейност на ЮЗУ проф. д-р Антони Стоилов.

Специалностите от професионалните направления „Икономика”, „Администрация и управление” и „Туризъм” стават от 210 на 230 лв. на семестър. При филологията, философията, историята и археологията увеличението също е от 20 лв. и новата семестриална такса за първокурсниците ще е в размер на 305 лв. Психологията става от 290 лв. на 325 лв.

Новоприетите студенти по право ще заплащат по 325 лв. вместо досегашните 290 лв. В една от новите и най-търсени специалности „Национална сигурност” поскъпването е от 50 лв. на семестър. При другите нови специалности радващите се на голям интерес „Медицинска сестра” и „Акушерка“ семестриалните такси се вдигат със 100 лв. на семестър /от 350 на 450 лв./.

Без промяна остава специалност „Математика“, където, както и досега, първокурсниците ще заплащат по 300 лв. на семестър. Няма да има увеличение и на таксите в магистърските и докторатските програми. В професионално направление „Педагогика“ повишението е 45 лв., като семестърът става 250 лв.

„Няма драстично вдигане на таксите. Стремим се да дадем възможност на хора от по-бедните региони на страната да учат висше образование”, каза още зам. ректорът и подчерта, че ЮЗУ е едно от висшите училища в страната с най-ниски такси. Така например при разрешен от Министерския съвет максимален размер на таксата в областта на педагогиката от 577 лв. годишно, ЮЗУ е на „ниво“ от 500 лв. При 854 лв. за филология, благоевградският университет обучава студентите при такса от 600 лв. годишно. При максимално разрешена такса от 1293 лв. в професионално направление науки за земята, в ЮЗУ тя е 600 лв., а във Великотърновския университет е 740 лв. Югозападният университе обучава медицинските сестри и акушерки при годишна такса от 900 лв., при максимален размер от 2310 лв., и специалисти по национална сигурност срещу 950 лв. годишно, при разрешени 1293 лв.

„Увеличението се отнася само за новоприетите студенти от учебната 2017/2018 г. Въпреки че университетите имат право и някои се възползват от това, Югозападният университет няма да вдига таксите на студентите, които вече учат тук, защото смятаме, че не е коректно”, заключи проф. д-р Антони Стоилов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене