„С Левски в сърцата” учениците от клуб „Пирински стражи” в Трето основно училище показаха какво е родолюбие в действие

Верни на себе си и на традицията младите туристи от клуб „Пирински стражи” при Трето ОУ „Братя Миладинови”, гр. Гоце Делчев отбелязаха 144 години от героичната гибел на Васил Левски

Младите лъвове проведоха поход с маршрут: гр. Гоце Делчев – Попови ливади – п. „Св. Константин – с. Делчево – гр. Гоце Делчев. На параклис „Св. Константин” (над с. Делчево) стражите изнесоха кратък рецитал в памет на Апостола на свободата. Целият ден бе изпълнен с емоции, породени от красотата на природата и от мислите за безстрашните подвизи и дела на Васил Левски.
„Васил Левски живее в нашите детски сърца” – това бяха думите на младите туристи по време на похода.

За големия идеолог и неуморния организатор на българската национална революция: „Васил Левски е образец на нравственачистота. Той е не само доблестен – той е добродетелен: победоносно оборване теорията у нас, че честността е елемент, несъвместим с революционерството. Васил Левски наумява подвижниците на първото християнство, народът го наричаше „Апостолът“. Никога прозвище по-вярно не се е давало: апостол по посланието си и по фанатическата вяра в бога си – свободата на България, – той наумява Христовите ученици и по образа на живота си, по трезвостта, по чистотата на нравите си, и макар скептик, по безукорната си чисто християнска нравственост. Левски не е пил, не е пушил, не е усвоил чуждо нещо; както Карла XII, не е знаял жена; скитник вечен, вагабонтин, голак, често гладен – той е умял да бъде въплощение на идеална честност“ (Иван Вазов).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене