Грешките при сън, които ни пречат повече, отколкото си мислим

Добрият сън е важен не само за здравето ни. Когато тялото ни няма достатъчно време за възстановяване по време на нощта, не само се чувстваме зле, но и не изглеждаме в най-добрата си форма на сутринта.

Трябва да се грижим за храненето си преди лягане и ако успеем да избягваме определени неща преди лягане, това би ни се отразило много добре. 

И дори когато си легнете, е добре да следите за следните неща, които могат да ви помогнат да спите по-добре и да се чувствате по-добре на сутринта. 

Ако използвате бутона за отлагане на алармата…

Дори и допълнителните 5 или 10 минути да ви се струват доста съблазнителни, това не прави за вас нищо добро. Времето между алармите, когато ги отлагате, е прекалено малко, за да успее вашето тяло и съзнание да се постави в състояние на спокоен сън. 

Даже обратното – при всяко следващо отлагане, то има все по-малко време да направи това и крайният резултат е, че имате цял ден след това, в който се опитвате да се борите с умората.

 

Ако оставяте домашния си любимец с вас в леглото…

Колкото и да са пухкави и меки на гушкане кучетата и котките не са за вашето легло. Според последни изследвания 63% от притежателите на домашен любимец не могат да се наспят добре през нощта, докато той лежи на леглото до тях.

Колкото и да е трудно, за да могат и двете страни да се възползват от добрия сън през нощта, малкото куче или котка трябва да спят в свои собствени легла. 

 

Ако искате да наваксате наведнъж всичкия пропуснат сън…

Разбира се, идеалното количество сън, от което се нуждае всеки човек е различно за всеки, но най-общо е от 7 до 9 часа на нощ. Много от нас правят следната грешка – ако предишната вечер не сме успели да се наспим, се опитваме да компенсираме на следващата.

Така се получава така наречената „банка за сън“ – взимаш от една вечер, за да си наваксаш 3-4 след това със загубения сън.

Ако спите в прекалено топло помещение или легло… 

Колкото и да е хубаво да се сгушите в топлото легло, трябва да следите температурата в стаяа да не надвишава 18 градуса. Прекалено високата температура не позволява на мозъка ни да заспи. Дори и да спите по 8 часа, няма да можете да се възстановите по този начин изобщо. 

Ако си лягате по различно време… 

Ежедневието ни не винаги позволява да си легнем по едно и също време вечер. И све пак е добре да следим да си лягаме вечер в определен час. Колкото по-често го правим, толкова по-лесно тялото ни влиза в режим за сън. Така организмът се адаптира по-бързо и влиза в правилен ритъм.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене