Жаждата за знания е жива

Юлия БАЙМАКОВА
Нито студеното време, нито фактът, че беше неделя, нито дори наложилото се едночасово закъснение успяха да осуетят срещата на част от гоцеделчевската интелигенция с лектори от София –професор Дамян Попхристов и издателката Мария Арабаджиева. Всички искаха да чуят двамата изтъкнати изследователи на богомилското учение.
Приоритет в изследванията на проф. Попхристов е завръщането към духовните български корени, един от които е богомилството. Плод на 20-годишната му работа в тази посока е неговата книга „За богомилите, от уста на ухо“. Професорът е създател и ръководител на фондация „Български център ПРОСВЕТЛЕНИЕ“. Друга амбициозна задача, която изпълнява, е воденето на лекционен курс „Корените на древното познание“. Това е един пътуващ семинар, заради който ученият отива при заинтересовани хора от цялата страна.
Лекцията, изнесена от проф. Попхристов пред гоцеделчевската аудитория, беше на тема: „Богомилското учение и възходът на Европа“. Тя започна с твърдението, че богомилството е философия, чието начало се свързва с името на най-малкия син на цар Симеон Велики – Боян Мага. Авторът посочи връзката му с апостолското християнство и Евангелието на Йоан. Той се спря на основния девиз на богомилите „Свобода, равенство, братство чрез любовта“, като подчерта, че любовта е съзидателна енергия, средство, с което се постига доброто. „Хората са божествено проявление – каза лекторът. – Ако ги виждаме по този начин, ще ги обикнем.“ Други акценти в неговото изложение бяха поставени върху необходимостта да преодолеем егото си, но не с насилие, да се радваме и благодарим, да следваме единствено съвестта си. Интерес предизвикаха данните за същността на жената според богомилите, за труда и личния пример при тях, мислите за твърдостта и търпението като божествени качества, за прераждането.
Освен професор Попхристов, участниците в срещата имаха възможност да чуят изложението и на г-жа Мария Арабаджиева – издател и преводач, създател на единствения по рода си в България „Клуб на книгата“ с повече от 7 000 участници от цялата страна. Издателство „Мария Арабаджиева (АБАГАР – София) предлага едни от най-значителните езотерични книги в България.
В изказването си лекторката се спря на основни принципи на езотеричната философия, като подчерта принципа на доброто, който е залегнал във всички религии. Тя постави въпроса, защо богомилството е важно за българите. Тезата, която защити, е, че то е част от много стара традиция, създадена преди хилядолетия, която винаги е жива.
Интересът на аудиторията и съществените въпроси, които бяха зададени, показаха, че въпреки грубия материализъм, който е обсебил нашето съвремие, жаждата за знания е жива.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене