Стадо коне съсипа реколтата в Делчево, стопанинът обаче отърва глоба

Стопанин на стадо коне отърва глоба от сто лева, след като Районен съд-Гоце Делчев отмени наказателното постановлени, издадено от общинсикя кмет Владимир Москов.

Санкцията е наложена след жалба, че 18-те животни на Георги М. редовно съсипват реколтата на хората в село Делчево. Оплакването е подадено през октомври миналата година, след като конете за пореден път били пуснати на свобода и изпомачкали градините на хората и унищожили реколтата.

Свидетелят С. К. два пъти е намирал коне в градини със селскостопанска реколта – веднъж в своята градина, веднъж в градина на съседи, както и на руги жители на гоцеделчевското село. Животните пашували на воля и съсипвали насажданията на хората от фасул, картофи и пипер.
Именно затова на стопанина е съставен акт и му е наложена глоба от 100 лева.

Съдът обаче установи, че актът е съставен в отсъствие на животновъда и затова обяви санкцията за незаконосъобразна. Според магистратите така Георги М. е лишен от правото на защита, което било недопустимо. Освен това не е установено, че вмененото му нарушение е извършено от него виновно – тоест не е доказано, че той съзнателно е пуснал конете в градините на хората.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене