Дрон откри древен български град край Сърница

Древен български град, погълнат от горите и забравен от хората, е открит край село Сърница в община Минерални бани. На откритието се е натъкнала съвсем случайно група журналисти, тръгнали на експедиция, съобщава economic.bg.

Паулина Михова разказва, че тръгнали с двама колеги към „Орлови скали”, за да направят снимки с дрон на изсечените човешки профили. Те са се объркали в гората и малко по-нататък видели да стърчи острия връх на скала.

„Изненадата ни беше пълна, когато дронът на Иван Мануилов ни разкри величествената гледка. Ставаше въпрос не за една скала, а за цял комплекс, изсечен в скалите“, споделя Михова. По думите й най-добрата видимост към комплекса е от въздуха.

Градът има ясно изразен портал със стълбище, което води към него. В скалата има изсечени ниши, което сочело за светилище. От двете страни на портала в скалата са изсечени високи кули, които наподобяват увила се змия и завършват със змийски глави, предаде News. Целият комплекс е дълъг около 900 метра, като порталът е разположен близо до центъра, по дължината на скалата.

Праисторици в София вече са получили снимките. Те определят находката като нещо изключително и с международно значение за археологията и праисторията.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене