Благоевградската актриса Албена Чобанова с номинация за „Икар“

Благоевградската актриса Албена Чобанова е номинирана за „Икар“ на годишните награди на Съюза на артистите в България за 2017 г. Предложението за отличие е в категория „Водеща женска роля“ за превъплъщението й в Малама в спектакъла „Вампир“ от А. Страшимиров. Постановката бе премиерно заглавие през есента на 2016 г. на младата щатна режисьорка в благоевградския театър Маргарита Мачева.

Конкурентки на Албена Чобанова за приза са Ивана Папазова и Стефка Янорова.

„Много се радвам! Това е голям успех и за режисьорката Маргарита Мачева, една изключително интелигентна и много зряла за 26-те си години млада дама, с която се работи изключително лесно“, бе радостната реакция на Албена Чобанова минути след обявяване на номинациите.

Благоевградската актриса за втори път е в „светлините на прожекторите“, през 2012 г. бе номинирана за наградата „Аскеер“.

Втората добра новина за екипа на благоевградския театър е, че режисьорката М. Мачева е претендент за наградата за дебют с постановката си „Майка“ в ДТ „Н. Масалитинов“ – Пловдив.

Тази година „Икар“ за цялостен принос към българското театрално изкуство ще получи Руси Чанев. Статуетка за цялостния й принос към преподавателската дейност ще получи проф. Цветана Манева. Отличието за чест и достойнство през 2017 г. е присъдено на Гинка Станчева, актрисата, чиято кариера също е свързана тясно с благоевградския театър. През 50-те години на миналия век голямата българска актриса стартира кариерата си в ДТ „Н. Вапцаров“.

Ръководството на благоевградския театър е в преговори с продуцентите на биографичния филм за Гинка Станчева, сниман преди 2 г. на сцената на ДТ „Н. Вапцаров“, да се направи втората му премиера.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене