Родопски гайди отекнаха в Евросело Черниче

_thumb (2)

Част от уникалния смолянски оркестър „100 каба гайди” отекнаха в симитлийското село Черниче на ‘репетиция’ за кукерския фестивал. Духът на Родопите се пренесе в дома на Николай Аспарухов. Той, Николай е родом от Евроселото на България, село Черниче. От десетина години обаче се е установил със семейството си в друга европейска страна- в Испания. За най-светлите и топли празници обаче Николай си е у дома. И пази традициите, наследил от дядо си и ги предава и на сина си. Всяка година на Сурва Николай е в кукерска одежда, отпускът си и предстоят си в България за ЧНГ задължително съобразява и с уникалния кукерски фестивал в Симитли. И идната събота ще бъде част от голямото кукерско дефиле „Симитлия – Древната земя на кукерите’2015”.

В навечерието на маскарада Николай събра близки и приятели в дома си за ‘генерална репетиция’ за кукерския фестивал. В своеобразния „музей на българските дух и традиции” в дома си Николай събра приятели на маса с ароматни напитки и сочни мезета. Топлият празник бе аранжиран от нетипични звук и ритъм – родопска каба гайда.

Идеята на Николай е да разчупи стереотипите и да замести зурните с уникалната каба гайда за кукерското дефиле.

„Гайдата ни повежда по най-сигурния път, който ни кара да се почувстваме горди и уникални”, казва Николай. „Най-сигурният път е онази пътека на българските традиции в чистия им, мистичен и вълнуващ вид, по която може да премине само човек, в чиито гърди тупти патриотично сърце. Има няколко неща на този свят, които ни карат да настръхнем и замлъкнем от хиляди чувства, бушуващи в душата ни. Едно от тях е кристалното звучене на българска гайда на фона на диви, горски родопски пейзажи”, допълва Николай с умиление в бащината сикъща, заобиколен от приятелите си от детинство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене