Хотелите в Банско препълнени за Световната купа, 140 души подготвиха трасето с уникални елементи, 4 писти затворени, пазят ги за състезанието

Хотелите в Банско са препълнени за дните на състезанията от Световната купа в паралелния гигантски слалом и спринткроса, които ще се проведат на 3, 4 и 5 февруари в ски зоната. При леглова база в Банско от около 17-18 хил., очакванията са за четири дни да бъдат реализирани минимум 70 хиляди нощувки. Никой не се ангажира с цифри относно това колко ще бъде приблизителният брой на туристите, пристигнали за събитието, но отседнали в съседни населени места.

В дните на първенството на 100% са препълнени и хотелите, и местата за настаняване в Добринище. От бранша съобщиха, че очакват туристи от всичките 31 държави, които ще имат свои представители на Световната купа. Очакват се голям брой румънци, там в момента имат зимна ваканция, както и англичани. Българите също се очаква да са много, предвид междусрочната ваканция на учениците. Има голям брой резервации от турски туристи.  Организаторите от Българската федерация по ски и домакините прогнозират, че минимум 10 000 души ще се качат на Бъндеришка поляна, за да гледат състезанията на живо.

От вчера започнаха и тренировките на първите пристигнали в курорта състезатели. Сред тях са и нашите представители – световният шампион в паралелния слалом Радослав Янков, Александра Жекова, която ще мери сили в спринткроса, и Теодора Пенчева, която ще се състезава в паралелния гигантски слалом. Тримата са пристигнали завчера и са настанени в известен хотел, където ще бъдат една част от състезателите. На стартовете любителите на белите спортове ще могат да видят олимпийските шампиони – руснака Вик Уайлд, швейцареца Патриция Кумер, чехкинята Ева Самкова, французина Пиер Волтие  и канадеца  Джейси-Джей Андерсън.

Четири писти са затворени заради предстоящите стартове – две за състезанията и две за тренировки. Трасетата за състезанията вече са напълно готови, като вчера и днес пристигналите състезатели направиха и първите им тестове. Писта „Томба“ е подготвена за стартовете на паралелните гигантски слаломи, а дължината на трасето е 500 м. Писта 9А е готова пък за спринткроса, където е направено уникално трасе. За изграждането на профила му по стандартите на ФИС домакините и екипите на Българската федерация по ски осигуриха хиляди тонове сняг.

Има направени скокове, които достигат до 55 м. Над 140 човека са участвали в подготовката на двете състезателни трасета под вещото ръководство на шефа на състезанието Виктор Гичев. В групата е имало и 31 военни от 101-и алпийски батальон. Днес ще се проведат и първите официални тренировки, а утре ще бъде квалификацията в спринткроса.

Към своя край е и работата по изграждането на трибуните на Бъндеришка поляна, като по решение на организаторите и домакините те ще бъдат с вход свободен за всеки, който има валиден билет за лифта или валидна карта.

Стотици доброволци, сред които над 100 местни, са заявили желание да се включат в различни дейности в дните на състезанията. Сред тях има и ученици от професионалните гимназии в Банско, които ще бъдат аташета на отборите участници. Точният брой на доброволците ще стане ясен утре.

Не само ски зоната е в трепетна подготовка и очакване на голямото събитие, но и ръководството на община Банско. Целият център е почистен от снега, за което беше ангажирана техника, която изнесе хиляди кубици сняг.

От туристическия бранш се надяват Световната купа, която ще бъде излъчвана директно от най-големите световни телевизии, да направи не само добра реклама на града, но и да привлече още повече туристи, и то платежоспособни.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене