Адвокат Иво Стефанов: За главния архитект в Петрич влизането в служебен кабинет е нахлуване, гражданите са гонени, обиждани, навиквани

Иво Стефанов е адвокат от 26 години. Общински съветник трети мандат в ОбС – Петрич, като на последните местни избори бе избран от листата на коалиция „Заедно за промяната”. Преди 3 месеца той и колегата му общински съветник Живко Карадалиев подадоха сигнал в Районна прокуратурата за това, че главният архитект на община Петрич Владимир Митрев има действаща фирма в нарушение на Закона за държавния служител. Проверката по сигнала не е приключила.

Междувременно главният архитект Владимир Митрев заяви, че и той е дал на прокурор двамата общински съветници. Какво се случва и каква е причината за създалото се напрежение, разговаряме с адвокат Иво Стефанов. 

– Адвокат Стефанов, главният архитект обяви, че Ви е дал на прокурор?

– Главният архитект на община Петрич г-н Владимир Митрев определено има проблеми с вярното възприемане на обективната действителност. Не той нас, а ние него, аз и Живко Карадалиев, го дадохме на прокурор за подписване на декларация с невярно съдържание, с която при назначаването му на поста главен архитект е укрил обстоятелството, че е регистриран като едноличен търговец, за което своевременно уведомихме читателите на уважавания от мен в-к „Струма“. Лично срещу мен той бе пуснал сигнал до прокуратурата, но не заради танковото поделение (имотът, с който той се оправдава, че е причина да му искам оставката).

Случаят е следният. Едно търговско дружество от Петрич получава заповед за премахване на абсолютно годна и здрава сграда. Тече срокът за обжалване. За да подготвя жалбата, отивам в канцеларията на службата за незаконно строителство да се запозная с преписката. Не при архитекта, забележете, а в служба незаконно строителство. В стаята се помещават пет-шест души. По преписката имам пълномощно, участвал съм в огледа на сградата и съм записан в протокола като адвокат на страната. Влизам, показвам протокола от огледа (тъй като пълномощното ми е по преписката) и искам да видя преписката.

Най-неочаквано един от общинските служители ме застрелва с въпроса дали имам право да я видя. Обяснявам му, че щом работи тази работа, се предполага да е запознат с АПК и по-специално с чл. 34, ал. 1, който казва, че административният орган е длъжен да осигури на страните възможност да се запознаят с преписката, да си правят бележки и извадки, а според техническата възможност – копия от документите. Служителите смънкаха, че не могат да дадат преписката, без да питат главния архитект. По принцип в производството по премахване на сгради, застрашени от самосрутване, компетентен орган е кметът, а не главният архитект, но аз се съгласявам да го питат. След малко идва господин Митрев, обяснявам и на него за какво става въпрос, той казва: „Подай молба“. Отново изтъквам, че съгласно АПК е длъжен да ми предостави преписката, защото трябва да подготвя жалба, той казва: „Не може“.

Отивам при кмета, показвам и на него АПК, чл. 34, ал. 1, той ми обяснява, че ми вярва, но трябва да се консултира с неговите юристи. След половин час кметът ме уведомява по телефона, че мога да се запозная с преписката в стаята на Рилка Филипова (директор на дирекция „Административно-правно обслужване“). Отивам аз в стаята при Филипова, след малко идва архитектът с преписка под мишница. Казвам си: „Нейсе, ще я видя тази преписка“. Да, ама не. Архитектът слага ръце върху нея и казва: „Може да я гледаш, но не може да я пипаш“. Представяте ли си в какъв цирк си живеем?! Ще гледам приписката, ама няма да я пипам!

– Защо е затруднена комуникацията Ви с главния архитект на община Петрич, какво се случва?

– Защото неговите административни методики нямат нищо общо със сегашните права на гражданите в административното производство. Той тотално и в разрез с АПК е ограничил достъпа на граждани до административните преписки. Възможността гражданите да се срещат с главния архитект, кмета, зам. кметовете и всички останали общински служители не е привилегия, която те решават дали да позволят, или не, а задължение. В момента в Общинска администрация е въведен такъв пропускателен режим, дето го нямаше и при тоталитаризма.

И откъде накъде Митрев ще прави сметка кой колко ще изкара от даден проект?! Като какъв коментира колко площи „Мантар“ ползват за собствена дейност, колко отдават по наем? Чувам, че и на други хора, отишли за одобряване на проект, е правил изчисления колко ще спечелят. Това определено не е негова работа и навява мисли за други практики.

– Какво се случва със сигнала, който подадохте за документно престъпление в прокуратурата срещу главния архитект?

– Ами ползвам случая да попитам от страниците на вашия вестник Районна прокуратура – Петрич какво наистина се случва.

– Сблъсъкът Ви с архитекта може да е личен и останалите граждани да нямат такива проблеми?

– Има и други оплаквания от главния архитект. Бавят се преписки, бавят се молби за скици за проектиране, за строителни разрешения и ред други елементарни производства. За него влизането на гражданин в кабинета е нахлуване. Опитът на гражданин да коментира решението му по даден казус е хулиганство, повод да подаде жалба до полиция и прокуратура. Защото не само срещу мен е подавал сигнали. Заявявал е: „Докато съм главен архитект, твоят ПУП няма да мине“.

През последните два дни след сесията трудно вървя по улиците, защото постоянно ме спират хора да ми споделят какво им се е случило при архитекта. Граждани са обиждани, навиквани, гонени.

Вижте, аз нямам проблеми. Мога да намеря начин да си свърша работата въпреки архитекта. Обаче чичо от село като получи указания да направи геодезия за ограда, знаете ли как се чувства? Или архитектурно заснемане за удостоверение за търпимост? Мога да кажа, че толкова скандален служител в Общинска администрация аз не помня да е имало. И изобщо не го натискам заради танковото поделение. Там между другото има гаражи за танкове и танков плац. Къде вижда зелени площи, не знам. Казва, че за този имот бил прекарал една регулационна линия, заради която съм ходил при него. Не знам колко висши образования има, ама да си отвори учебника и да прочете, че вътрешна регулационна линия се прокарва със съгласието на собственика и неговото уведомяване за издадената заповед. Което той беше пропуснал някак си.

– Имате ли затруднения в комуникацията Ви с други служители на общината?

– С никой друг. Но искам да направя едно уточнение. Аз и с Митрев нямам затруднения в комуникацията, защото нямам и намерение да си комуникирам с него. Но няма да допусна да прави гражданите на маймуни. Разбирам да се беше скарал само с мен, щях да си мълча. Но не е само с мен. С доста повече хора е.

– Какво според Вас трябва да се промени в работата на Общинския съвет?

– Трябва да станем по-критични към работата на администрацията. Те дойдоха на вълната на едно, бих казал, всенародно желание за промяна. И някои леко се главозамаяха от това. Малко трябва да се приземят.

– Има ли промяна в управлението на община Петрич след ерата „Вельо Илиев“?

– Димитър Бръчков е изключително амбициозен и решителен. Това ми харесва в него. Такива хора или постигат много, или се провалят тотално. Рисков играч е. И трябва да е наясно, че като кмет без добър екип нищо не може да направи, независимо от желанията и намеренията си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене