Благоевградчани няма откъде да си купят лекарства! Започнаха подписка за денонощна аптека

Благоевградчани започнаха подписка с искане за денонощна аптека, инициативата е на лекари и медицински специалисти, които най-често попадат в тежката ситуация да назначат лечение на пациент и той да няма откъде да купи медикамента.

Острата нужда от денонощна аптека възникнала още в първия ден на новата година, тогава аптеките в областния град на Пиринско започнали да обслужват клиенти едва след 09,00 часа на 2 януари. По време на грипната епидемия, която бе обявена само за община Благоевград във връзка със завишената заболеваемост от остри вирусни инфекции и от Здравната инспекция бе обявено, че основната група са от 5- до 29-годишни, също не е имало работеща денонощна аптека.

„Няма човек в Благоевград, който да не иска да има денонощна аптека, как може да има денонощни магазини, те по-важни ли са от здравето на хората”, са категорични гражданите в своята подписка, която ще внесат в Здравната инспекция на Пиринско, в община Благоевград и в Регионалната фармацевтична колегия с председател Костантин Качулев.

От Здравната инспекция поясниха, че на територията на Пиринско има регистрирани 115 аптеки, от тях 44 са в Благоевград. Само 21 аптеки обаче работят по договор със Здравната каса. Направената справка сочи, че почти всички са с работно време от 08,00 часа до 19,00 часа. Само аптеката на бул. „Св.св. Кирил и Методий“ покрива дежурства до 22,00 часа, а аптеката на Марешки на ул. „Арсени Костенцев“ в центъра на града е с обявено време за денонощна, но благоевградчани се жалват, че нощем не работи.

За коментар относно създалата се ситуация потърсихме д-р Александър Костов, директор на „Медицински дейности“ в Регионалната здравна инспекция.

„Извършваме проверки на аптеките на територията на областта относно устройството и дейността, проверките са свързани с продажбата и разпространието на медикаменти и други вещества, и дали отговарят на Закона за търговия”, поясни д-р Костов.

Здравни експерти поясниха, че аптеките сами заявяват работното си време и няма законова уредба, която да ги задължава да работят нонстоп. В момента в Благоевград няма общинска аптека, всички са частни.

Управителката на аптеката на Марешки – Мария Шопова, която според табелата с работно време е денонощна, заяви: „Аптеката работи денонощно, обслужваме клиенти и през нощта, вратата е отворена до 01,00 часа, а след това на гише. Тази вечер колежката ще дойде на работа. Който иска, може да дойде да се увери. От началото на тази година аптеката не е работила през нощта само 4 дни и веднага ще обясня причината. Колежката, което поема нощните смени, не е от Благоевград, пътува от град Рила. При създалата се тежка зимна обстановка с непочистени пътища в този район след 5 януари тя не успя да пристигне на работа. По същото време се разболя, защото на 4 януари цяла нощ е стояла в аптеката без ток. Заради авария токът спря вечерта, после на определни места бе възстановено елзахранването, но не и в аптеката. На следващата сутрин аптеката започна да работи нормално към 11,00 часа.

Преди дни миналата седмица същата колежка, която е трудноподвижна, си извика такси, тогава някой бе подал сигнал в полицията, че автомобилът влиза в забранена зона, и на водача му съставиха акт за нарушение. Така че който не вярва, че аптеката работи, може да се увери от съставената санкция от служителите на реда.

И не на последно място, искам да посоча сериозния проблем в града с липса на кадри, няма специалисти. В аптеката работим 5-има фармацевти, поради това, когато колежката от нощната смяна излезе в дългосрочен отпуск по болест, временно я заместват други колеги. Ситуацията е такава, няма фармацевти, имахме намерение да разкрием още две аптеки – едната в кв. „Струмско“, плащахме наем за помещението, но не намерихме фармацевти. Другата аптека, която също имахме намерение да разкрием, е в района на жп гарата, но няма кадри.

И преди една година, когато имаше сигнал от читатели във вестник „Струма”, че аптеката не работи през нощта, причината пак бе отпуск по болест на колежка. Тогава ни извършиха проверка здравни инспектори и от Комисията за защита на потребителите, но нямаме констатирани нарушения”, заяви управителката М. Шопова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене