Бъчварова поиска от Гърция да предотврати бъдеща ескалация по границата

Българското Министерство на вътрешните работи е в постоянен контакт с гръцките власти. Това съобщават от МВР във връзка с получената информация за изразени от гръцките фермери намерения за блокади по гръцката граница.

Още в понеделник вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова е изпратила официално писмо до своя гръцки колега – министърът по обществен ред и защита на гражданите Николаос Тоскас. В него тя се позовава на съвместното заседание на правителствата през август м.г. и изразява надежда, че гръцките власти ще предприемат всички необходими предварителни действия, за да се избегне възможна ескалация на напрежение по общата ни граница.

БГНЕС припомня, че фермерите в Гърция обявиха, че започват протестни действия на 23 януари. Това означава, че се очакват блокади на пътища, включително на пропускателните пунктове на българската граница. Още през декември над 180 земеделски производители се събраха в град Лариса и решиха през януари да организират национални блокади.

Седмица по-рано земеделците планират да излязат на площадите в селата и да организират блокади, които на 23 януари да прераснат в масови. През януари и февруари 2016 година гръцките фермери отново блокираха граничните пунктове с България – този път за над месец. Естествено това създаде огромни проблеми за превозваческите фирми, както и за бизнеса като цяло.

При поредната гръцка блокада на границата ни миналата година и наши асоциации се заканиха, че ще блокират границата, но от българската страна. Тогава правителството призова българите да не го правят с уверението, че гърците повече нямало да блокират, но това отново е на път да стане. Най-дългата блокада миналата година беше на ГКПП-Кулата-Промахон, като това засегна главният международен път Е-79.

Над 40 дни имаше блокади и на другите гранични пунктове, като ГКПП „Илинден” – Ексохи”, ГКПП „Капитан Петко войвода” – „Ормениеон”, ГКПП „Маказа” – „Нимфея”. Движението на автомобилите бе спирано многократно и то за часове наред. Всеки ден имаше огромни километрични опашки от автомобили по граничните пунктове. Тогава Борисов постави срок за падане на блокадата на българо-гръцката граница и заяви, че ако това не стане, то ще се смята, че гръцката блокада е насочена към България.

В крайна сметка гръцката блокада падна с обещанието повече това да не се случва, но за 23 януари 2017 г. отново гръцките фермери се заканиха да спрат движението по границата. Гърция е специалист по блокади на Балканите, тъй като по подобен начин блокира периодически и границата с Албания, както и тази с Македония. /БГНЕС/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене