Емил Велев: Дарението от 500 000 лв. от Делян Пеевски дойде в точния момент

Божков не спира да се подиграва с клуба, категоричен е Кокала

Последният треньор, извел „Левски“ до шампионска титла Емил Велев коментира последните теми около „сините“ пред колегите от БЛИЦ. Той сподели, че обединението на сините фенове за спасяването на любимия им отбор става все по-внушително, а дарението от 500 хиляди лева от Делян Пеевски е дошло в точния момент.

– Г-н Велев, как ще коментирате начина, по който се развива ситуацията с „Левски“, и факта, че акциите са все още далеч от ръцете на легендите на клуба?

– Подигравката с „Левски“ продължава. Но явно хората, които притежават акциите на клуба в момента, мислят, че така е редно. Аз не смятам, че трябва да се действа по този начин с феновете на отбора, както и с всички фенове на футбола. Това е един голям отбор и подобни подигравки не са редни! Подигравка беше и спрямо Тити Папазов, а за лицето Сашо Диков не ми се иска да използвам тежки епитети.. Това просто не трябваше да се случва. Грозно и недостойно е!

Но има и друго… Виждаме каква невероятна еуфория има сред феновете, които искат да помогнат на отбора. По същия начин сме и ние, ветераните. Правим го с всички средства, а целта е ясна – да се заздрави отбора, за да може да продължи съществуването си в професионалния футбол.

 – Предвид милионите, които Васил Божков е налял в „Левски“, обаче е малко вероятно да се раздели толкова бързо с акциите, както мнозина очакват?! Допускате ли тази сага да се проточи дълго във времето?

– Да, за съжаление. Точно това го предвидих преди време и затова казвам, че ще продължи. Сега и този референдум, свикване на комисия, ЦИК, за да се реши на кого ще бъдат дадени акциите, удължава още повече агонията. Всеки ден се добавя по нещо ново. Не е редно. Не е и етично. Но ние, левскарите, ще минем и през това, а сега, на 24 май, за годишнината на отбора, трябва да съберем колкото е възможно повече средства за неговото спасение. Ще се озорим, но няма начин, няма как да не опитаме.

– Дарението от 500 000 лв. май дойде в точния момент…

– Абсолютно, без съмнение. Дарението е факт, което е прекрасно. Въпросът обаче е да се пита къде ще отидат тези пари, за какво ще бъдат изхарчени, а не кой ги е дарил. Човекът, който ги е дарил – Пеевски, го е направил на добра воля.

– Казвате „..къде ще отидат тези пари” и веднага правя асоциация с така наречената „Казанска афера”, в която отново имаше едни пари, които отидоха не там, където бяха предназначени…

– Ами да.. добро сравнение. Тогава аз не бях в отбора вече, бяха други хора, но пак всичко опира до управление на средствата. Така се случва, когато нямаш хора, които разбират и познават тази материя.

– Връщането на Наско Сираков в „Левски“ би трябвало да промени това, не мислите ли?

– Абсолютно съм за неговото завръщане, защото Наско е човек с много опит. Някои казват „ама той 10 години не е бил във футбола”. Това е като карането на колело – научиш ли се един път, не се забравя. Напротив – нещата отлежават и започваш да имаш по-голяма представа какво се случва и отвън, и вътре.

– Отношенията ви с Наско Сираков през годините са били добри и колегиални. Възможно ли е пътищата ви да се пресекат пак в посока „Левски“?

– Ами ние наистина бяхме доста сполучлив колектив със Сираков, със Стоилов, с Цанко Цветанов. Доста добре се работеше, затова и имаше резултати. Затова и когато станах старши треньор, завоювахме и последната шампионска титла на „Левски“ с бюджет от 2 милиона и половина лева. Това ни беше годишния бюджет за 2008-2009-та, с който спечелихме и титлата. С извоюваната тогава инерция отборът дори влезе в групите на Лига Европа. Тогава дойде Ратко Достанич, а аз неправилно бях уволнен. Въпреки че, ако бях останал, щяхме да играем и в групите на Шампионска лига, защото „Дебрецен“ щяхме да ги победим. Но така са се стекли нещата, да не се връщаме назад. В момента положението в „Левски“ все още не е ясно, нека да завърши годината, да видим какво ще се случи с акциите, а останалото е въпрос на разговори. Аз мисля, че дори късно се заехме със спасяването на Левски…

– Инж. Георги Манев заяви наскоро, че вие, заедно с Кирил Ивков и Георги Цветков, сте теглили кредит от 100 000 лв. за спасяването на „Левски“, но това не се оказа вярно…

– Това са глупости, да. Но аз не му се сърдя, защото той го е направил за доброто на „Левски“, не за друго. Просто грешна интерпретация. Разбра се, че аз не съм вътре в тези неща, нито пък Киро Ивков, а е самоинициатива на Георги Манев. Това е истината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене