Асен Василев допусна номинацията за нов премиер да не е Кирил Петков

Вицепремиерът в оставка Асен Василев допусна Кирил Петков да не е номинация за нов министър-председател, но изрази и съмнение за това. „Нека не спекулираме, има много възможни кандидатури, включително и на Никола Минчев“, заяви Василев пред „Дневник“ и отново потвърди, че се търсят 121 депутати на страната на гражданите, а не на страната на мафията.

„Борбата е за това каква България искаме всички – дали искаме политиката на шкафчетата и кюлчетата или политиката на по-добри пенсии, заплати за медици и учители, външни инвестиции“, обяви финансовият министър. Той определи настроението на депутатите и министрите от „Продължаваме промяната“ като „много добро, защото всички сме решени да доведем битката докрай – виждаме, че в парламента сме почти по равно“.

Нов мандат или избори?

На въпрос относно предстоящата конституционна процедура по връчването на нови мандати и какво предстои оттук насетне и най-вече задават ли се избори, Василев обясни:

„Изборите винаги са плод на емоции. През последните 6 месеца ясно видяхме, че България може да е различна – да не сме зависими от руски газ, да имаме независима политика, да се осветлят корупционни схеми, да си вземем българската граница. Всичко това вчера свърши. Хората трябва да решат дали искат и дали са готови тази борба да се изведе докрай, или ни е по-добре да се върнем към привидната стабилност, мачкането на бизнеса, рекета и кюлчетата. Това е емоционален избор и всеки гражданин трябва да го направи сам за себе си“.

Вицепремиерът и финансов министър призна, че този кабинет е бил сформиран, след като се е обединило необединимото „в името на това да се спрат кражбите и да си вземем държавата от мафията“  оказало се обаче, единият от партньорите е имал други идеи.

Василев защити всички предложени антикризисни мерки и обясни, че до края на деня би следвало предложенията за промени преди второ четене да влязат в пленарна зала, след което те ще да бъдат остойностени.

„Френското предложение“ за РСМ

„Темата Република Северна Македония е една огромна рана за българския народ. Смятам, че докато не я излекуваме, тя винаги ще ни тежи. Лечението, което предлагаме, е първо да формулираме какво ние искаме от тях. Второ, не можеш да накараш някой да те обича или хареса“, обясни вицепремиерът и заговори за отношенията си с бившия коалиционен партньор ИТН. По думите му партията на Слави Трифонов е била срещу нов закон за Антикорупционната комисия, оглавяването ѝ от Бойко Рашков, както и нов Закон за съдебната власт:

„Започнаха да се наслагват проблеми, свързани с борбата с корупцията. Когато стигнахме до искане за непрозрачното разходване на публичен ресурс, това беше червена линия за нас“, посочи Василев.

Според него в парламентарната група на „Има такъв народ“ има хора, които искат да се борят с модела „Борисов“, а въпросът се свежда до това колко тези хора могат да действат самостоятелно или „служат на Слави и Тошко“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене