Симитли посреща над 3000 кукери от 27 групи на грандиозен фестивал

Над 3000 участници от цялата страна ще дефилират на 14-ото издание на фестивала на кукерските и маскарадни игри “Симитлия-Древната земя на кукерите” в Симитли Днес на стадион „Септември” ще дефилират едни от най- уникалните кукери от цялата страна.
Четиринадесет години зрелищно шоу, запазване на кукерските поверия, събрани във фестивал, който за 14-ти път ще разкаже на хилядите гости, които идват в Симитли, че магията е жива, че нищо не може да спре съществуването на изконната традиция на Сурва. През 2016 година фестивалът събра хиляди кукери, станчинари, бабугери, арапи и сурвакари от цяла България.
Тази година на 14-ото издание очаква земята под краката на гости и домакини да бъде разтресена от още повече участници. Кукерите от общината са в осем групи за маскарада, а в „Симитлия – Древната земя на кукерите” ще дефилират деветнадесет гостуващи групи. Четири групи от страната за първи път пристигат в Симитли. Тази година към фестивала има изключителен интерес от групите от Ямболско , които са най- многобройни сред гостуващите групи на кукерското дефиле в Симитли. За първи път в Симитли ще гостуват кукери и от Калофер, село Търничени, село Христо Даново и село Зимница, Ямболско.

Големият празник започва 10:00 часа на стадион „Септември” в град Симитли. Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за четиринадесета поредна година, под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините. Тази година 27 групи и над 3000 участници ще се представят в целия си блясък пред хилядите гости и приятели на Симитли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене