Без категория

Парламентът сложи таван на лихвите по кредит

парламента

Годишният процент на разходите по кредита няма да може да надхвърля пет пъти размера на законната лихва, определена от Министерски съвет. Такъв лимит на лихвите по кредитите наложи парламентът след бурно обсъждане на второ четене на Закона за потребителските кредити. Вносител на предложението бе ГЕорги Атанасов от БСП.

Законовият лихвен процент в момента е основният лихвен процент – около 0.1% плюс 10%, тоест пет пъти по 10.1% или около 50.5%. Това ще бъде таванът за всички потребителски кредити, обясни Георги Кадиев, който бе сред народните преставители, подкрепящи промяната.

Към текста бе добавена и клауза, спрямо която всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, ще се считат за невалидни. Ако някой е платил след датата на влизането на закона в сила суми по-големи от записаните в закона, парите ще трябва да му бъдат върнати обратно.

Този параграф касае хиляди хора, които са опрени до стената от мутренски фирми, някои от които стигат до налагане на лихви в размер на 1200%, обясни авторът на предложението Георги Анастасов. Българинът взима процентно най-много потребителски кредити и това не е, защото е добре финансово, обясни Атанастасов.

Сред противниците на поправка бе Румен Гечев, който приема мотивите, но не и метода за тяхното решаване. Комисията предлага решение, взаимствано от практиката в почти всички европейски страни, посочи Гечев. Не трябва да се допускат мутренски организации и това става с въвеждане на минимум капитал, доказване на неговия произход и преминаване към лицензиране на подобни фирми, обясни той.  Гечев също така призова депутатите да гласуват разумно, тъй като „ако поставим таван на лихвите по кредитите ще бъдем първата страна в Европейския съюз, която го прави.“

„Не виждам нищо фатално, че България ще е първата страна, която ще го направи – ние сме най-бедната страна в Европейския съюз, така че дори ми се струва напълно нормално“, контрира го обаче съпартиецът му Страхил Ангелов. „Не виждам нищо лошо няколко банки да спечелят по-малко пари от хората.“, добави той.

Предложението бе на път да отпадне при първия опит за гласуване, когато бе подкрепено от 68 народни представители, 11 гласуваха против, а 39 се въздържаха. „Подкрепете хората в недоимък, подкрепе ги, за да не останат без имота си. За 1000 лв. им взимат апартаментите, правим ги бродяги! Колеги от БСП – подкрепете хората в нищета, какъв друг мотив ви трябва“, настоя от трибуната с искане за прегласуване Анастасов.

Стигна се до втори вот, при което  в залата влязоха и няколко депутати от ГЕРБ, а част от „въздържалите се“ на първо гласуване „червени“ депутати също този път подкрепиха текста. В крайна сметка със 75 гласа „за“, сред които всички присъстващи в зала депутати от „Атака“ и дори трима души от ДПС, предложението мина.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене